nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

Científics de la UIB estudien com treure un rendiment industrial al sobrant de la llet

El xarigot podria ser utilitzat com a aliment per a animals, beguda isotònica o pastisseria

Un equip d'investigadors dels departaments de Microbiologia i de Química de la UIB faran un estudi per saber com es pot aprofitar tecnològicament el sobrant de la llet (xarigot) que no s'utilitza i donar-li, en canvi, una sortida industrial. Els científics pensen que aquest sobrant pot tenir moltes vies comercials, entre les quals la de convertir-se en aliment complementari per a animals, beguda isotònica o pastisseria. El projecte d'investigació serà finançat per la Conselleria d'Energia i Innovació Tecnològica del Govern i comptarà amb la col·laboració de les indústries formatgeres integrades en l'Associació d'indústries làcties de les Balears.

Rafel Bosch, investigador principal, explica que quan es fa formatge, per norma general, es parteix de la llet. «Volumètricament parlant, però, només el 10% o el 15% d'aquesta llet és utilitzat, mentre que el 85% restant no s'utilitza i per tant es perd. És una llàstima tudar aquesta quantitat de matèria primera». En canvi en alguns països, com als EUA, li han trobat nombroses utilitats. El projecte de la UIB parteix de la relació amb el doctor Rafael Jiménez Flores, de la Universitat Nacional Politècnica de Califòrnia, que va estar uns mesos a Mallorca. «Aquest home és un especialista en indústries làcties i va ser ell qui ens va comentar les possibilitats reals del sobrant de la llet», diu Bosch. De fet, en el projecte de la UIB també col·laborarà Dayri Products Technology Center de la Universitat Politècnica de Califòrnia.

Els experts de la UIB troben que la no-utilització d'aquest sobrant a les Illes «representa una pèrdua econòmica molt gran, que en canvi, tal vegada tengui una sortida segons els resultats que obtinguem», diu Bosch. I és que el xarigot té moltes possibilitats. Per exemple pot servir d'aliment complementari per a animals. «Igual que es dóna llevat als animals també se'ls poden donar proteïnes procedents del xarigot». A més, si aquest concentrat reuneix les característiques sanitàries adequades tambe pot servir com un suplement alimentari per a esportistes gràcies a la lactosa. «És un sucre bastant bo que podria servir com a beguda isotònica», diu. També es pot fraccionar el xarigot, i separar-ne la lactosa per fer llepolies, o agafar les proteïnes d'aquesta llet sobrant i cercar-los una utilitat per a la indústria alimentària. «Per exemple pot servir per estabilitzar sucs per evitar que no facin pòsits».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris