nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Gesa declara l'emergència fins dimarts per l'avaria del Murterar

La companyia ha demanat a 300 empreses i institucions que moderin el consum

63070

Aquest cartell va ser col·locat ahir a la UIB.

T.Ayuga

Gesa ha habilitat un dispositiu d'emergència per garantir el subministrament d'electricitat a Mallorca i Menorca a causa de l'avaria que pateixen dos grups generadors (el 3 i el 4) dels quatre que hi ha instal·lats a la central tèrmica del Murterar, a Alcúdia. Concretament, s'han avariat els alternadors de dos grups electrògens i cal esperar que es refredin, (previsiblement fins dimarts, ja que arriben a altíssimes temperatures) per poder accedir al seu interior i efectuar les reparacions i substitucions de peces pertinents.

Mentrestant, l'energia normalment aportada per aquests dos grups generadors és substituïda pels mateixos equipaments auxiliars que funcionaren durant la pana elèctrica de despús-ahir, en aquest cas causada per una avaria a la subestació de Llubí. Aquests grups auxiliars són: els de l'estació de Son Molines (Palma), les turbines de gas del Murterar, la central de Maó i el voltatge dels tres grups de la central de Sant Joan de Déu (Coll d'en Rabassa), que normalment treballen a un nivell molt baix: el 3 per cent de l'electricitat consumida a Mallorca i a Menorca.

L'avaria del Murterar es produí hores després de reparar-se la de la subestació de Llubí, i en fou una conseqüència. En apagar-se el Murterar per la fallida de Llubí, els alternadors de la central d'Alcúdia no pogueren suportar l'arrencada per tornar a produir energia.

Però les mesures d'emergència no s'aturen aquí. Gesa ha demanat a 300 grans clients que moderin el seu consum d'electricitat durant aquests dies, mentre es reparen els dos grups danyats del Murterar. Aquests 300 grans clients inclouen empreses, hotels i institucions (UIB, Govern, consells, Administració perifèrica i ajuntaments). De fet, han estat nombrosos els hotels que han donat resposta a aquesta petició i ahir mantingueren apagats els seus sistemes d'aire condicionat. D'igual manera, dependències de les institucions públiques renunciaren a la refrigeració. Gesa donà exemple i va fer el mateix a totes les seves instal·lacions. De la seva banda, l'aeroport de Son Sant Joan funcionà ahir amb els seus propis grups electrògens, la qual cosa suposa un estalvi de 5 megavats del total de 530-550 que es produeixen per a Mallorca i Menorca. L'aeroport és el primer consumidor d'electricitat de les Illes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris