nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Gesa preveu tenir llesta en mig any la piscifactoria de Sant Joan de Déu

Costarà 400 milions i es produiran cada any entre tres i sis milions d'orades

Gesa ha començat les obres per a la construcció de la piscifactoria a la central tèrmica de Sant Joan de Déu, les quals estaran llestes a finals d'any o a principis del 2001, va confirmar ahir Cristina Alcover, portaveu de la companyia.

Alcover assegura que les obres, que suposen una inversió de 400 milions, començaren «fa tres setmanes» i que consistien a aplanar els terrenys (precisament, una d'aquestes accions ha provocat el trencament d'una canonada de la dessaladora. Veure pàgina del diari).

Alcover indicà que la companyia ja disposa del permís municipal i que les obres tindran una durada de mig any. També han demanat un altre permís a Medi Ambient per abocar aigües de rebuig a la mar. La piscifactoria l'explotarà Aqüicultura Balear SA, participada en un 50% per Nuevagedisa, abans Gedisa (Endesa), «i un altre 50% per una societat catalana de cultius marins».

La construcció disposarà de fons europeus. L'empresa pretén així «crear una unitat de producció i preengreix d'alevins d'orades». L'objectiu inicial marcat és produir tres milions d'orades d'alevins que es durien a l'empresa catalana de cultius marins. No obstant això, aquesta producció es podria duplicar depenent de l'excedent.

Fins ara Gesa comprava alevins i els engreixava en es Murterar, a Alcúdia. Però ara els produirà directament a Sant Joan de Deú. «Almenys tres milions d'alevins se n'aniran a Catalunya i els excedents, que podrien arribar a tres milions més d'alevins, els podrem vendre a altres piscifactories o els durem en es Murterar per acabar d'engreixar-los i vendre'ls directament al mercat local o peninsular, depenent de la demanda, explica Alcover. «Això suposarà tenir un cost pel que fa a la matèria primera i un augment de producció i de vendes». Per a l'extracció de l'aigua s'aprofitarà de la infraestructura de la central tèrmica. El projecte inclou vint mil metres quadrats de dessaladores, un magatzem, una planta de fitoplàncton, reproductors i larves, un dipòsit, tancs de creixement i un edifici social.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris