cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

La Selectivitat que no vol ningú

Les noves proves no han satisfet les universitats ni bona part d'associacions d'alumnes

Els pròxims dies 19, 20 i 21 més de 2.700 alumnes s'enfronten a la selectivitat a les Balears, exàmens en què les notes mitjanes del Batxillerat primaran sobre les obtingudes a les proves d'accés a la Universitat en una proporció de tres a dos. Per evitar perversions del sistema educatiu "la previsible inflació de les notes escolars als centres privats, que sovint fonamenten el seu prestigi en la prevalença d'aprovats a la Selectivitat" s'estableix que una diferència excessiva entre ambdues qualificacions podrà ser objecte d'investigació. A més, l'alumne podrà demanar una revisió de les seves proves en el cas de desacord amb les qualificacions rebudes, dins un termini de tres dies: la qualificació definitiva es fixarà sobre la mitjana aritmètica resultant d'ambdues correccions.

També s'estableix que les puntuacions finals dels exàmens primaran les àrees que afectin la carrera universitària escollida per l'alumne: les matèries cursades al segon curs de Batxillerat són les més importants a efectes de puntuació, però en el cas que l'alumne opti a les PAAU per dues opcions, «s'afegirà el 40 per cent de les qualificacions de cadascuna de les dues matèries vinculades a la via, i el 20 per cent de la qualificació més alta de les obtingudes en les matèries corresponents a l'altra via».

Però aquest sistema no ha estat benvingut per a la comunitat universitària (la reforma de les PAAU ha estat doble, després dels «rebots» dels rectors; també a les Illes el titular de la UIB, Llorenç Huguet hi ha mostrat desacord), ni pels alumnes de Batxillerat (la CEPC reuní 2.025 persones a Palma contra la reforma), ni les agrupacions de pares i mares d'alumnes; just el Govern central sembla satisfet per aquest text que "des del seu anunci, el segon semestre de l'any 1999" ha rebut crítiques constants dels sectors.

En primer lloc, les mesures establertes "des de la ponderació del Batxillerat per sobre de la nota mitjana de les PAAU a la possibilitat de la revisió continuada" incrementarà de manera notable la burocràcia universitària i, en conseqüència, aquest fet s'haurà de reflectir en els pressuposts de la CA.

Però, a més, els alumnes es queixen del sistema de puntuació. Com es pot ponderar el pes d'una assignatura «específica» de la carrera desitjada si l'alumne no hi té garantit l'accés?

Aquestes han estat les crítiques més sentides contra les noves PAAU, ben llunyanes ja de l'antiga «reválida»: la Selectivitat "diuen diverses fonts universitàries" ha perdut la seva raó de ser, perquè la selecció prevista per la LOGSE s'ha efectuat abans, al llarg de l'ESO. Els nous estudis afavoreixen la minva en els aspirants als estudis universitaris i l'increment dels que aspiren a la Formació Professional.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris