nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
20°

Les pluges caigudes el cap de setmana passat han podrit tot el cereal

Les darreres pluges que s'han registrat en el decurs d'aquest passat cap de setmana en els municipis del Pla de Mallorca han incidit de manera molt negativa en els conreus cerealístics del foravila d'aquesta zona. Els 10 litres ploguts fora de temps en el Pla han ajudat a podrir la canya de les motes de blat, civada i ordi, i han provocat que les poques espigues que havien germinat enguany, es desprenguessin de la planta i morissin. Aquesta situació causada per les pluges ha agreujat les pèrdues econòmiques provocades per la sequera, que enguany se situen entre un 75 i un 95 per cent.

El gerent de la Cooperativa Agrícola de Sant Joan, Antoni Galmès, ha explicat que «els set litres de pluja caiguts a Sant Joan el passat dissabte i diumenge han estat suficients per acabar d'arruïnar la producció cerealística, de per si molt magre a conseqüència de la sequera. Les pluges, a part de podrir el gra, també empitjoren les condicions d'emmagatzement del cereal, ja que el pagès ha d'esperar que s'eixugui per tal d'utilitzar-lo com a menjar dels animals».

En referència a la producció de les plantes d'estiu i hortalisses en general, com ara el meló, la síndria i les tomàtigues, també s'han vist perjudicades, perquè «la humitat provoca en aquests conreus malalties greus com la cendrada i el míldiu. Per fer front a aquestes malalties, els pagesos han de fer una despesa extraordinària en material fitosanitari», ha manifestat Antoni Galmès, de la Cooperativa Agrícola santjoanera, i ha afegit que «les darreres pluges no han servit per estabilitzar els nivells d'aigua dels pous de la contrada, que continuen sent molt baixos. Aquesta substancial manca de recursos hídrics provoca pèrdues en la recollida d'hortalisses», apuntà Galmès.

La vinya, un dels conreus per excel·lència del Pla, també es pot veure afectada negativament per les pluges fora de temps, ja que provoquen pèrdues de producció, així com de la qualitat del fruit ja que en els dies d'humitat considerable, el raïm està exposat a contreure qualsevol malaltia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris