cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

La sequera arruïna la producció de gra del Pla

Morro anuncia que el Govern de Madrid traurà un decret per pal·liar les pèrdues del camp

Els perjudicis provocats per l'absència de pluges dins aquest any s'han fet extensius a la producció agrícola cerealista dels pobles del Pla de Mallorca, on la sequera ha estat especialment virulenta. En aquest sentit, els municipis de Petra, Vilafranca, Sant Joan, Porreres i Montuïri han registrat unes pèrdues en la producció en el sector primari de l'ordre del 75 al 95 per cent.

Davant aquesta situació, el conseller d'Agricultura del Govern de les Illes Balears, Mateu Morro, ha explicat que «el Ministeri d'Agricultura i Persca del Govern central s'ha compromès que en quinze dies ens presentarà un decret que contemplarà mesures per pal·liar els efectes de la sequera». Així mateix, Morro afegí que «hem posat en funcionament un altre front d'actuació que està encaminat a subvencionar una part de les despeses que suposa la sembra de cereal per a la propera campanya».

El president de la Coopertiva agrícola de Montuïri, Gaspar Mas, va explicar que «la producció de civada, favó i ciurons ha estat nul·la, i enguany no obtindrem cap benefici. De fet, Montuïri sempre havia estat venedor de cereal i aquest any, si volem subsistir, haurem de ser compradors». En referència a les solucions per plantar cara a la crisi agrícola, Gaspar Mas va fer esment al fet que «les subvencions, a llarg termini, no són una solució eficaç per combatre la decadència del sector primari illenc».

El camp de Sant Joan també està patint els mateixos entrebancs que la resta de la comarca, «en la mesura que tan sols es recollirà un deu per cent dels cereals conrats. A més, com que hem de comprar els cereals a l'exterior, és important que hi hagi un bon trasport i en aquests moments, els vaixells transportistes estan saturats», explicà Joan Magro, regidor de l'Ajuntament santjoaner.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris