nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Només deu persones han donat òrgans enguany a les Balears

La Coordinadora de Trasplantaments i Sanitat enceten una campanya de captació

Tot i que les Illes Balears es troben de manera habitual entre les posicions capdavanteres sobre la mitjana estatal en matèria de donació i trasplantaments d'òrgans "en aquest cas, ronyons i, de manera més modesta, fetges, a més d'altres òrgans i teixits com sang i còrnies", la incidència mínima d'aquestes operacions fa que les estadístiques siguin poc significatives.

En el cas balear, estam parlant d'una llista d'espera de 47 pacients amb insuficiència renal. Si la xifra ja és poc significativa a efectes estadístics sobre una població superior als 700.000 habitants, més clar és el fet que les donacions multiorgàniques enguany just arriben a 10, que en el millor dels casos afectaran 20 pacients necessitats de ronyons.

A aquest fet s'afegeix que els centres illencs de vegades no poden emprar els òrgans rebuts a les Balears i els han de destinar a altres centres hospitalaris públics on els mitjans tècnics són més eficients. Així, ocasionalment els òrgans són derivats a centres de la Península, bé que "segons fonts autonòmiques" aquesta circumstància no vol dir que siguin utilitzats necessàriament.

Així, la Conselleria de Sanitat i Consum ha encetat una campanya institucional per a la captació de donants d'òrgans, l'objectiu de la qual és conscienciar la població i incrementar el nombre de persones disposades a donar els seus òrgans. La titular de Sanitat, Aina Salom, subratllà ahir que aquesta campanya, dotada amb un pressupost d'entre 16 i 18 milions, es realitza «en positiu», intentant transmetre que «allò que es dóna és vida».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris