nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Les presidentes volen que els consells es transformin en els governs insulars

Maria Antònia Munar, Joana Barceló i Pilar Costa s'uniren en el Club UH

Les presidentes dels consells de Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera, Maria Antònia Munar, Joana Barceló i Pilar Costa, respectivament, reivindicaren ahir vespre la transformació d'aquestes institucions en els vertaders governs insulars.

Munar, Barceló i Costa debateren el model autonòmic de les Balears en el transcurs d'una conferència organitzada pel Club Ultima Hora que se celebrà a la Biblioteca Pública de Maó.

La presidenta del Consell menorquí, Joana Barceló (PSOE), es referí en la seva intervenció a les conclusions de les jornades de treball sobre la Llei de Consells celebrades el passat mes de gener a Menorca. En aquesta trobada, que comptà amb la participació de polítics i juristes, s'exposà la necessitat de redactar una nova llei, concebuda com a instrument per aconseguir que els consells arribin a la màxima capacitat política.

També fa seva Joana Barceló la reclamació de revisar antigues lleis de transferències, així com completar el desenvolupament de l'article 39 de l'Estatut d'Autonomia de les Balears.

Per la seva banda, Maria Antònia Munar es referí a l'acord programàtic que el juliol de l'any passat signaren els partits polítics que formen el Pacte de Progrés, on es contempla la creació d'una nova estrucura institucional per a les Balears.

Aquesta estructura es basa en el reconeixement del protagonisme dels consells, que han de ser el centre de la vida política a cada illa i, així, continuar avançant en el procés de creixement polític i de modernització.

Munar recordà que «aquestes institucions insulars tenen el dret a assumir la majoria de les competències, d'acord amb l'Estatut d'Autonomia», i reclamà major celeritat tant en la tramitació de la nova llei de consells com en el traspàs de competències a aquestes institucions.

Per la seva banda, la presidenta del Consell de les Pitïuses, Pilar Costa, assenyalà que els consells han de participar en la millora del finançament de la Comunitat Autònoma, de manera que cada Consell sigui la institució capdavantera de les administracions locals a cada illa, per reforçar les línies de suport a la gestió dels ajuntaments.

L'acte, que va ser presentat i moderat pel president del Club Ultima Hora, José Antonio Segurado, reuní, entre altres personalitats, el president del Parlament balear, Maximilià Morales; la delegada del Govern, Catalina Cirer, el diputat Joan Salord; el senador per Menorca José Seguí; batles, consellers i diputats menorquins.

Aquesta ha estat la segona vegada que les presidentes dels consells es reuneixen a Menorca.
El debat celebrat ahir vespre a la Biblioteca Pública de Maó constitueix el primer acte que celebra a Menorca el Club Ultima Hora, fet que destacà José Antonio Segurado en la seva intervenció. Indicà que respon a la voluntat de descentralització del Club, en la línia del Grup Serra, que el passat mes de gener inicià la publicació de l'edició Ultima Hora-Menorca.

Juntament amb el president editor del Grup Serra, Pere A. Serra, Segurado donà la benvinguda a les personalitats menorquines que assistiren a l'acte. També hi varen assistir el director del «Diari de Balears» i director general de publicacions del Grup Serra, Miquel Serra; el director del diari Ultima Hora, Pere Comas; i el coordinador de l'edició Ultima Hora-Menorca, Josep Pons Fraga.

Hi assistiren, entre altres, el president del PP menorquí, Juan Manuel Lafuente; el president dels Independents de Menorca (Inme), Pere Román; el director de l'Administració de l'Estat, Clemente Ríos; i els batles de Maó, Sant Lluís i es Migjorn Gran.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris