nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Més de quaranta mil cans de les Illes Balears no estan vacunats contra la ràbia

El col·legi de manescals xifra la població de cànids a la comunitat en 100.000 exemplars

Més de quaranta mil cans de les Illes Balears no estan vacunats contra la ràbia. Això suposa un 40% de la població total de cànids existents a les Illes, xifrada en aproximadament 100.000 animals. Les dades les varen facilitar als mitjans de comunicació els manescals Bartomeu Anguera i Joan Carles Talens, president i vicepresident, respectivament, del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears.

La ràbia és una malaltia infecciosa aguda produïda per un virus i que l'home contreu generalment per mossegada dels animals rabiosos (mamífers salvatges i domèstics, sobretot el ca). La simptomatologia compta amb una fase prèvia irritant amb espasmes, furor, convulsions i després esdevé paralítica. El pronòstic de la malaltia és molt sovint fatal un cop instaurada; per això són molt importants les mesures profilàctiques com el control epidemiològic dels cans i injecció precoç després de tota mossegada sospitosa.

De tota manera, s'ha de recordar que aquesta és una malaltia pràcticament controlada en els països occcidentals. El que passa és que si es produís l'arribada d'un animal contaminat a través d'un vaixell o per un altre mitjà, el perill seria important. També preocupa de manera important els menescals el fet que aquesta és una vacuna obligatòria i que hi ha un important sector de propietaris que no han complert les seves obligacions sanitàries.

D'altra banda, els manescals destacaren la bona acollida que ha tingut la campanya dels microxips entre els propietaris dels cans de les Illes. Fins divendres passat, s'han instal·lat 31.000 xips a cans de les Balears, dels quals 11.470 han estat a Palma. Els càlculs apunten que d'aquí a final d'any es puguin implantar 50.000 xips més gràcies a les campanyes publicitàries que s'estan fent i a l'obligatorietat dictada per part de la Conselleria de Sanitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris