lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

Una falguera única de Deià se salva de l'extinció gràcies al Jardí Botànic

L'entitat sollerica ha aconseguit reproduir la planta i propagar-la

Fa poc menys de dos anys publicàvem en aquestes mateixes planes el greu estat de conservació d'una falguera de la qual, a les Balears, només es coneixia la seva existència en una zona de Deià, vora una font. Aquesta falguera és coneguda científicament amb la denominació de Pteris vittata.

En el moment de publicar aquell reportatge quedaven només tres exemplars de la falguera, per la qual cosa el seu perill d'extinció total a les Illes era molt elevat. Aquesta amenaça ja havia estat detectada pels botànics i investigadors lligats al Jardí Botànic de Sóller. L'any 1998 l'entitat científica sollerica va proposar als propietaris de la finca on es trobava localitzada la falguera per iniciar un projecte de conservació «in situ» amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

El Jardí Botànic, lloc on ja es cultivava aquesta planta gràcies a un exemplar recol·lectat anys abans pel botànic solleric Jeroni Orell, aconseguí a partir d'espores dels exemplars del jardí reproduir la planta amb èxit. A més, posteriorment es varen fer una sèrie de plantacions als voltants de la localitat original que han suposat un seguiment setmanal per part de tècnics del jardí per controlar l'estat de desenvolupament de les noves plantes i l'estat de salut del conjunt de la població.

Les noves plantes varen haver de ser protegides per tancats de reixa per salvar-les de la possible actuació depredadora dels animals herbívors, sobretot de les cabres. Els resultats, dos anys després, han estat espectaculars i actualment ja hi ha més de vint plantes amb un bon estat de desenvolupament. Segons el Jardí Botànic, això és un exemple més del que es pot fer per salvar «in situ» espècies que es troben en greu perill d'extinció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris