algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Rifà adverteix que «no hi haurà cap reforma psiquiàtrica sense consens»

El psiquiatre desautoritza la plataforma de metges contrària al PASM

«La reforma psiquiàtrica no arribarà a bon terme si no s'aconsegueix el consens entre totes les parts». Antoni Rifà, sotsdirector psiquiàtric de la Gestió sanitària de Mallorca (Gesma), deixarà el seu càrrec el pròxim dimarts en mans de Ricard Carretero, que ha estat deixeble de l'escola italiana antipsiquiàtrica, com el mateix Rifà. Carretero substituirà aquest metge des del pròxim dimarts, segons totes les previsions.

El psiquiatre farà part de la comissió tècnica assessora que haurà de desenvolupar el Pla Autonòmic de Salut Mental (PASM), juntament amb el futur director del centre hospitalari, qur encara no ha signat el seu contracte.

Rifà recordà que ha «viscut dues reformes psiquiàtriques» amb diferent signe polític: la primera fou la practicada l'any 1972 a Galícia (concretament a Santiago); la segona a l'Hospital de Huelva (Andalusia). El fracàs de la primera ha estat atribuït per aquest professional a canvis polítics, de manera que els successius governs autonòmics i locals modificaren o pervertiren els termes que els tècnics havien establert. En el segon cas "la reforma psiquiàtrica a Andalusia", la permanència dels executius ha garantit la funcionalitat d'una psiquiatria comunitària en què les Illes cerquen ara el seu model.

Rifà reconegué el desgast personal al llarg de l'any que ha ocupat la sotsdirecció de l'àrea psiquiàtrica, en què ha tractat d'encetar la reforma promesa pel Parlament l'any 1998, però es desmarcà del grup de psiquiatres que han redactat el document de rebuig de la política efectuada per la Conselleria de Sanitat en relació amb aquest centre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris