algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
23°

El conveni del camp permetrà regular la situació laboral de 2.000 treballadors

L'acord fou firmat per CCOO, UGT i Unió de Pagesos sense el suport de la FARB

Els sindicats CCOO i UGT i la patronal Unió de Pagesos-Coa varen firmar ahir el primer conveni del camp de Balears, que no compta amb el suport de la Federació Agrícola i Ramadera (FARB), i instaren el president del Govern, Francesc Antich, a convocar una mesa de negociació per a aquest sector per cercar solucions als problemes del camp. El conveni fou rubricat per Rafel Dalmau, president d'Unió de Pagesos, i pels representants d'UGT i CCOO, Manuel Pelarda i Josep Navarro.

Les tres parts coincidiren a destacar la importància d'aquest conveni, que tindrà una vigència de dos anys i que regularà les condicions laborals d'un col·lectiu proper a dos mil treballadors, el 90 per cent dels quals són immigrants. Les tres parts criticaren la postura de la FARB, que, després de mesos de negociació, «s'ha negat a firmar el conveni per raons estrictament polítiques».

En aquest sentit, Manuel Pelarda denuncià la «mala fe» de la federació en anunciar la intenció d'impugnar el conveni, d'eficàcia general. Segons va dir, els empresaris afiliats a Unió de Pagesos compten amb més del 50 per cent dels treballadors del sector, fet que dóna potestat a aquesta associació per firmar un acord d'aquest tipus. Pelarda insistí a recalcar que la FARB «no té cap raó» per no firmar el conveni, «llevat de les estrictament polítiques», tot i que que fins i tot les quatre modificacions proposades per la federació al text inicial foren acceptades per la resta de les parts. «El rerefons no és laboral, sinó polític», assegurà Pelarda, que afegí que la FARB «intenta defensar els drets d'individus que durant 20 anys s'han comportat com a autèntics depredadors del territori». D'una forma semblant es pronuncià el representant de CCOO, Josep Navarro, que expressà el seu malestar i la seva indignació pel paper jugat per la FARB durant tot el procés de negociació del conveni.

En el conveni s'estableix que els treballadors que, per les seves idees religioses, celebrin festes diferents de les del calendari laboral, amb un màxim de dos dies per any, gaudiran d'un dia de permís no retribuït coincidint amb la data de cada una d'elles. A més, els treballadors musulmans podran efectuar jornada contínua durant el mes del ramadà. Una de les novetats de l'acord és la regulació de les baixes per incapacitat temporal, així com l'establiment d'uns salaris mínims, de cent mil pessetes de mitjana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris