algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Els estatuts de les capes no prohibeixen que una dona presideixi el Davallament

La Comissió de Confraries va posar aquesta excusa per deixar-ne fora la batlessa

Els estatuts de la Confraria del Santíssim Crist del Calvari "pels quals es regeixen els homes de les capes" no prohibeixen el fet que una dona, en aquest cas la batlessa de Pollença Francisca Ramon (PSOE), pugui presidir la processó del Davallament. De fet, els estatuts no parlen de la presidència. Així, doncs, els arguments de la Comissió de Confraries, a l'hora de justificar per què no varen permetre a la batlessa baixar en la processó del Divendres Sant acompanyant les capes, sembla que no tenen fonament.

Els estatuts que aprovà el llavors bisbe de Mallorca, Joan Hervás, dia 16 d'abril de 1955, només recullen que «el germà major "de la família de can Pontico" ostentarà la representació de la confraria». I diuen representació i no presidència. El que sí detalla el document és que els prohoms o capes han de ser casats. L'estatut o reglament intern descriu les característiques que han de complir cada un dels membres d'aquesta confraria. Dels prohoms detalla que «pertanyen a aquesta categoria els casats que damunt el vestit negre vesteixen la típica capa espanyola». Ara, emperò, de prohoms ja n'hi ha de tota casta: casats i fadrins i divorciats i rejuntats i ningú no ha dit res, com constatà despús-ahir mateix en una entrevista a Diari de Balears el president de la Comissió de Confraries, Sebastià Comas.

Un temps també hi havia els «germans» que anaven vestits de negre sense capa. Aquesta figura ara ha desaparegut perquè s'han convertit en capes. També pertanyen a la confraria els penitents. Cal comentar, així mateix, que en l'esmentat reglament es fa referència als anomenats socis protectors. D'aquests es diu que «podran pertànyer a aquesta confraria amb el títol de socis protectors tots aquells que amb donatius ajudin al seu sosteniment». Així, doncs, dins aquest esglaó segurament s'hi podria incorporar la batlessa de Pollença com a màxim representant de l'Ajuntament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris