cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

L'antiga família propietària dels solars de CLH reclama el cobrament de l'alou

Exigeix davant el jutjat 30 milions per la transmissió de l'Estat a Campsa el 1984

L'antiga família propietària dels terrenys de la Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) a Marivent, els Cerdà Ferrer de Sant Jordi, ha reclamat judicialment el pagament de l'alou corresponent a la transmissió de titularitat feta l'any 1984 de l'Estat a Campsa. Fou l'any 1922 quan l'Estat assumí la titularitat d'aquests terrenys de Portopí, precisament per instal·lar-hi dipòsits petroliers amb el nom de Petróleos Portopí. En aquell mateix any, l'Estat expropià els solars veïns més a prop de la mar per construir-hi la base naval que actualment coneixem. Tota aquella zona era coneguda com can Morro.

Segons la documentació de l'any 1922, s'establia que els Cerdà Ferrer de Sant Jordi serien beneficiaris d'un alou del 2 per cent del valor de qualsevol transmissió posterior de la propietat. Resumidament, l'alou, una figura del Dret civil balear que es remunta a l'època medieval, consisteix en el fet que un propietari que cedeixi la titularitat i el domini útil sobre uns determinats terrenys té dret, així com els seus hereus successius, a cobrar, per part del comprador, un determinat percentatge de qualsevol transmissió posterior de la propietat.L'alou deixa de ser efectiu si, passats 15 anys d'un canvi de propietat (transmissió onerosa o permuta, no una herència), el beneficiari no l'ha reclamat.

Campsa obtingué la titularitat dels terrenys de Marivent el 1984, com ja s'ha dit, a través d'una permuta amb l'Estat. Tretze anys després, el 1997, gairebé en el límit de la caducitat de l'alou, els Cerdà Ferrer de Sant Jordi enviaren una carta a CLH (el que antigament era Campsa) reclamant-ne el pagament. En comprovar que CLH no en va fer cas, la família ha decidit dur el conflicte als tribunals.

Actualment, l'alou està fixat en un 1 per cent, però és susceptible de variació pactada entre les parts. Malgrat tot, si en el seu moment, l'any 1922, s'establí un 2 per cent, i així està inscrit en el Registre de la Propietat, és aquest percentatge el que s'ha de respectar. La reclamació dels Cerdà Ferrer de Sant Jordi podria ser superior als 30 milions de pessetes només pels terrenys, però sembla que també planteja un pagament que inclogui una valoració de les construccions posteriors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris