algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

El TSJB anul·la una ordre d'expulsió contra un ciutadà de la Unió Europea

Delegació del Govern infringí els terminis perquè un francès abandonàs el país

La Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha anul·lat l'expulsió d'un ciutadà de nacionalitat francesa per un defecte formal, ja que la Delegació de Govern incomplí la legislació en matèria dels terminis prevists per la sortida dels estrangers de les Illes.

El ciutadà francès recorregué davant el TSJB, malgrat que assumí a la seva demanda que les causes d'expulsió per als ciutadans dels països membres de la Unió Europea han d'aplicar-se amb caràcter restrictiu i només és admissible en supòsits d'amenaça per a la societat. També al·legà l'afectat que, segons la normativa, no es respectà a la resolució d'expulsió decretada per la Delegació del Govern la necessitat de fixar expressament el termini en el qual l'interessat ha d'abandonar el territori espanyol, ja que l'execució de la mesura administrativa sense complir aquesta previsió suposa una violació de l'article 19 de la Constitució.

El magistrat ponent, Fernando Socías Fuster, se centra en el tractament diferent que mereixen els ciutadans dels països de la Unió Europea en relació a la resta d'estrangers, malgrat que això no arriba fins al punt de negar la possible expulsió de residents comunitaris. La resolució del Tribunal Superior es fa ressò dels antecedents penals del ciutadà francès afectat per l'ordre d'expulsió. C.L.J. fou condemnat per l'Audiència Provincial de Cadis el maig de 1990 a penes de quatre anys i sis mesos de presó i multa de 75 milions de pessetes per delictes contra la salut pública i contraban, de la qual només complí l'internament dins la presó.

També fou sancionat en cinc ocasions per infraccions greus a la Llei de Seguretat Ciutadana, amb multes per valor de 1.250.005 pessetes, perquè organitzà festes a l'aire lliure sense permís de l'Administració, i causà problemes reiteradament denunciats pels veïns, ja que hi acudien milers de persones.

Segons el TSJB, «la reiteració dels fets infractors unit a l'impagament de les sancions determina que el demandant els executàs amb total impunitat i menyspreu a les més elementals normes de convivència ja que, malgrat ser sancionat, reiterà les seves activitats». Per aquesta causa, el Tribunal considera que la presència del ciutadà francès compleix el requisit de l'amenaça a la seguretat ciutadana «amb el grau de rellevància i entitat suficient» i, per tant, legalment es pot acordar la seva expulsió.

No obstant això, el magistrat ponent analitza el contingut de la resolució administrativa. Segons la legislació, els terminis d'abandonament del territori espanyol han de ser notificats juntament amb l'ordre, excepte en els casos «d'urgència degudament justificats». En la resta, no podran ser mai inferiors a quinze dies si els afectats no són titulars de targetes de residència, o d'un mes si compten amb tots els permisos.

Delegació de Govern, en aquest cas, no assenyalà expressament a la resolució el termini de quinze dies o un mes per a la sortida voluntària. A més, l'ordre s'executà al dia següent de ser dictada, el 6 de juny de 1998. Segons el TSJB, «no tan sols no concorren raons d'urgència, sinó que en cas d'existir, tampoc no es notificaren correctament en la resolució».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris