muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

Invertir en energia solar costa més d'un milió que es recupera amb 10 anys

L'usuari, que podrà vendre l'energia, disposa d'una subvenció del Govern

Què costa per a un particular fer una inversió en un sistema fotovoltaic (energia solar) connectat a la xarxa elèctrica? Segons Greenpeace, que ha publicat la Guia Solar amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears (Conselleria de Medi Ambient) que ha traduït al català i n'ha editat dos mil exemplars, la inversió és molt relativa, ja que depèn de multitud de factors. En els actuals preus del mercat, però, és possible trobar sistemes a un cost mínim d'un milió de pessetes. No obstant això, el preu mitjà seria d'1.400.000 pessetes que amb la subvenció del Govern balear es podria reduir al milió.

La següent pregunta que es fa Greenpeace és amb quin temps es recuperaran aquests doblers invertits. I és que l'organització recorda que un sistema fotovoltaic, al llarg de la seva vida útil, genera una energia «que ens produeix ingressos, és a dir, tindrem uns beneficis amb els quals recuperar la inversió».

L'organització ecologista posa com exemple el d'un habitatge amb un consum anual d'electricitat de 2.118 quilovats, que és semblant al consum mitjà domèstic a Espanya. «Suposem que volem instal·lar una teulada solar, que produeix a l'any l'equivalent a l'energia elèctrica consumida per l'habitatge, és a dir, 2.118 quilovats. Aquesta energia produïda anirà connectada a la xarxa elèctrica. Per produir aquesta energia serà necessari instal·lar un sistema fotovoltaic d'1'4 quilovats de potència que ocuparà uns 14 metres quadrats de superfície. La inversió total serà d'1.400.000». Per tant, l'usuari que he elegit aquesta opció ha tingut una despesa de quasi un milió i mig. La manera per recuperar aquests doblers es vendre l'energia solar que li sobri a la companyia elèctrica i rebre una subvenció. Greenpeace recorda que per decret les empreses elèctriques tenen l'obligació de comprar l'energia solar als productors o consumidors a 66 pessetes el quilovat. Per tant, per una banda, s'ha de tenir en compte que amb o sense el sistema fotovoltaic, el consum mitjà d'electricitat d'un habitatge costa unes 50.599 pessetes a l'any (a raó de 23'89 ptes/quilovat segons les tarifes elèctriques domèstiques de 1998). Si l'energia produïda a la teulada es ven a la companyia distribuïdora a 66 pessetes el quilovat s'obtindran uns ingressos de 139.788 pessetes l'any.

«Per tant, la diferència entre els ingressos per l'energia produïda i les despeses per consum elèctric normal seria el benefici obtingut amb la teulada solar, és a dir 89.189 pessetes l'any».

Això significa, explica Greenpeace, que en un període d'un poc més de 15 anys l'usuari haurà recuperat el 1.400.000 pessetes invertides. «A partir d'aquí la teulada solar ens produirà beneficis econòmics nets durant la resta de la seva vida útil, que pot ser almenys de 20, 30 o més anys». Ara bé, Greenpeace recorda que el cost d'aquets tipus d'instal·lació pot variar depenent dels aspectes tècnics (tipus d'instal·lació, cost d'inversió, manteniment i conservació ); de la política energètica de cada comunitat autònoma (preu de l'energia i ajudes públiques); de la política econòmica (tipus d'interès i inflació).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris