nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Una plaga de banyarriquer fa malbé les alzines del poblat talaiòtic de ses Païsses

El grup popular demana la col·laboració del Govern per trobar-hi solucions tècniques

Una plaga de banyarriquer està fent malbé l'alzinar que es troba al poblat talaiòtic de ses Païsses d'Artà. Així ho ha explicat el portaveu del grup popular a l'Ajuntament, Jaume Sureda, emparant-se en els estudis realitzats pel biòleg, Pep Lluís Mestre Pomar. El banyarriquer és un paràsit que s'alimenta principalment dels troncs de les alzines. Segons han explicat els tècnics, aquests animals sempre han estat lligats a aquests arbres i és molt corrent veure'ls vora les alzines o una zona d'alzinar.

Des del grup ecologista GOB han explicat que «aquests animals no són perillosos, no obstant això, el paràsit agafa més força en temps de sequera, que és quan l'arbre es troba més dèbil, però després quan hi ha les pluges de l'hivern o primavera, els arbres es tornen a enfortir i superen el mal que els ha pogut fer el banyarriquer.

Enguany la sequera ha estat la causa de les pèrdues agrícoles i ramaderes d'aquest any i si en les properes setmanes no es produeixen pluges, la producció agrícola es farà malbé així com les alzines, que no es podran enfortir. Aquest argument és el que presenta el grup popular en forma de moció perquè sigui debatuda a la propera sessió plenària de l'Ajuntament d'Artà.

El PP representat per Jaume Sureda comenta que «motivat per la sequedat i altres circumstàncies, la població de banyarriquers a l'àmbit de l'alzinar de ses Païsses s'ha disparat». Segons Sureda, «aquest excés de població produeix danys perjudicials a aquest arbre, per la seva acció destructora, cosa que ja ha provocat la mortaldat de diverses alzines, moltes altres estan infectades, observant-se una extensió a tota la zona. Per això creiem que s'han d'aplicar mesures urgents per evitar aquest perill a la comunitat vegetal d'alzines».

El grup popular proposa «aplicar les mesures correctores necessàries per reduir la població de banyarriquer a l'alzinar de ses Païsses». Així mateix, el grup municipal PP considera que «per assolir aquest objectiu seria necessària la col·laboració d'administracions com la Conselleria d'Agricultura i la Conselleria de Medi Ambient, per dur a terme els estudis i solucions tècniques necessàries».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris