algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Els canonges projecten la restauració del panteó del marquès de la Romana

El monument, d'estil neoclàssic, es troba deteriorat a causa de la humitat ambient

El capítol de la Seu ha iniciat els primers tràmits per aconseguir la restauració del panteó del militar Pere Caro Sureda, marquès de la Romana, obra realitzada el 1811 pel català exiliat a Mallorca Josep Antoni Folch Costa per encàrrec de la família del marquès.

Pere Llabrés, canonge de la Seu i delegat diocesà de Patrimoni Cultural, explicà que el panteó es troba danyat «a causa principalment de la humitat. Sembla que és la humitat ambient, l'alè de les persones, la principal causa del seu deteriorament encara que també se suposa que els corrents subterranis que hi ha per davall de la Seu l'han alterat». Els canonges tenen previst presentar a Patrimoni el projecte de restauració de la tomba que es troba a l'interior de la catedral de Mallorca.

Es tracta d'un dels pocs monuments neoclàssics, i pagans, d'importància que hi ha a la Seu, explica Llabrés. «No hi ha cap manifestació cristiana en aquest panteó. És més aviat una glorificació d'un heroi militar». En aquest sentit, el canonge recorda «la gesta del militar que després de ser enviat per Carles IV a Dinamarca per fer la guerra a Napoleó va tornar a Espanya i expulsà els francesos de Galícia».

Comenta Llabrés que les restes mortals del marquès reposaven inicialment a la capella dels reis, a l'església de Sant Domingo, de Palma. «Però quan es tomà aquest temple després de l'expulsió dels frares, el seu panteó fou traslladat a la Seu de Mallorca perquè un dels seus familiars tenia una capella, tal com es pot veure actualment en el monument que hi ha del canonge Nicolau de Salas, enfront del panteó del marquès.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris