algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Una auditoria advertí que el crèdit a Equiof era de recuperació incerta

Bitel sabia que «no es podia apreciar la solvència econòmica del deutor»

L'11 de maig de 1998, una auditoria d'Ernst & Young advertí Bitel que el crèdit de 50 milions de pessetes concedit a Equiof 97 era difícilment recuperable. El 1999 Equiof 97 presentà una factura de 20 milions al Govern de Jaume Matas en concepte de manteniment de repetidors televisius a Menorca i a Eivissa. Tot i que no hi havia constància documental de cap encàrrec, l'Executiu Matas pagà l'esmentat import. Per les mateixes dates Equiof 97 i Bitel renegociaren el crèdit, que passà a ser de 35 milions.

L'auditoria d'Ernst & Young adverteix: «En l'actiu circulant del balanç de situació adjunt s'inclou un saldo a cobrar per ptes. 50.000.000, corresponents a un crèdit a cobrar a curt termini. Atès que la documentació obtinguda respecte de la situació financera del deutor no en permet apreciar clarament la solvència econòmica i financera, existeix, en la nostra opinió, incertesa en relació a la cobrabilitat de dit import en el termini en què apareix als comptes anuals adjunts».

Equiof 97 llogà un local i encarregà serveis a Master de Inversiones Turísticas, empresa propietat d'Enric Adán Acapte, exconseller delegat de Bitel i exadministrador únic de Bittravel, participada pel servidor semipúblic i Sa Nostra. De fet, Master de Inversiones Turísticas i Equiof 97 comparteixen domicili social al número 17 del carrer Femenies de Palma.

En el moment en què Bitel concedí el crèdit a Equiof 97, el consell d'administració del servidor semipúblic estava integrat per Rosa Estaràs Ferragut (presidenta), Demetrio Ortega Larrea (vicepresident), Antonio Ruiz Miñarro (conseller delegat) i Santiago Pons Cerriol (gerent).

En qualitat d'administradors hi havia: Margarita Cabrer González, Emilio López Collado, Javier Cubero Sánchez, Laureano Martín Sánchez, José Juan Novas Alemany, Antoni Rami Alós, Gabriel Godino Busquets, Juan Pol Pujol, J. Luis Guezuraga Villa, Miguel Arriola Montero, Julio de Andrés Núñez, Ramon Aspas Mínguez, José Aspas Marcelí, Ricardo Ruiz de Querol, Enrique Lucas Rodríguez. Amb la responsabilitat d'apoderats hi apareixen Enric Adán Acapte, Ana Cristina Olivera Buen i Jaime Tugores Carbonell.

L'Executiu que presideix Francesc Antich ha donat ordres d'investigar tots els negocis i les empreses en què participà Bitel des de la seva creació el 1994. L'impulsor de Bitel va ser Jaume Matas, aleshores conseller d'Economia en el darrer gabinet de Gabriel Cañellas. Matas presidí el consell d'administració fins el 1997, any en què accedí a la Presidència del Govern després de la forçada dimissió de Cristòfol Soler.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris