cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Les funeràries de la Part Forana podran treballar a Palma sense llicència de Cort

Una sentència del TSJB només les obliga a tenir permís del seu municipi d'origen

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB) permet a les empreses funeràries de fora de Palma, sempre que estiguin legalitzades i tenguin llicència del seu municipi d'origen, prestar serveis de recollida, conducció i trasllat de difunts sense necessitat d'una llicència de Cort. Aquest és el resultat d'un recurs contenciós administratiu interposat per l'empresa Pompas Fúnebres de Manacor SA i per l'Associació d'Agències Funeràries de les Balears contra l'ordenança reguladora dels serveis funeraris de Palma, aprovada el 24 de desembre de 1996.

Anteriorment, un decret del Ministeri d'Hisenda havia obligat a la liberalització dels serveis funeraris a tots els municipis de l'Estat. Malgrat la liberalització, en el sentit de lliure competència, l'activitat havia de ser regulada per una ordenança i, de fet, l'Ajuntament de Palma fou dels primers de l'Estat que l'aprovà. Abans del desembre de 1996, l'activitat funerària a Palma era un monopoli de l'Empresa Funerària Municipal.

No obstant això, Pompas Fúnebres de Manacor SA presentà el recurs, ja que considerà que l'ordenança aprovada a Palma era massa restrictiva. A més, la normativa municipal exigia que les funeràries de fora del municipi que treballassin en el municipi havien de disposar d'una llicència de l'Ajuntament palmesà.

El tinent de batle de Serveis Funeraris, Joan Bauçà, expressà ahir la seva satisfacció per la sentència, ja que, efectivament, avala la legalitat de l'ordenança i, per tant, en manté la vigència. Segons Bauçà, «el TSJB confirma les competències de l'Ajuntament a l'hora d'imposar les condicions d'operativitat de les agències funeràries en el municipi de Palma».

Això és cert, però amb una excepció fonamental. El TSJB estima parcialment el recurs, declara que l'ordenança impugnada és, parcialment, disconforme amb l'ordenació jurídica i declara nul·la la part de l'article 13 que exigeix que la recollida de difunts a Palma i la seva conducció i trasllat fora de la capital només poden ser realitzats per empreses que disposin de llicència d'instal·lació i funcionament atorgada per Cort.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris