algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Totes les institucions acorden el desmantellament del Psiquiàtric

Tècnics del Govern, Insalud i consells encetaran dia 26 el Pla de Salut Mental

76394

J. Domènech, J.R. de Santos, A. Salom, M. Gascón i J. Pomar.

J.M.

Govern balear, Insalud i consells insulars han donat llum verda a la reforma psiquiàtrica anunciada al Pla Autonòmic de Salut Mental (PASM) aprovat l'any 1998. Ha estat necessari gairebé un any i mig perquè Insalud, les successives conselleries de Sanitat i els consells insulars s'hagin reunit amb consens per tal d'obrir un pla que fou aprovat amb la unanimitat dels grups parlamentaris en la quarta legislatura. La responsable del CIM, Josefina Sintes, excusà ahir la seva presència a la Comissió de Salut Mental, tot i que el consell és usufructuari legal del Psiquiàtric.

L'objectiu declarat del Pla de Salut Mental és l'aplicació i desenvolupament de l'anomenada psiquiatria comunitària "derivada de l'antipsiquiatria italiana establerta durant la dècada de 1970, amb el consens internacional" per la qual es rebutja l'asilament dels pacients als «manicomis» i es considera adient la seva integració màxima en la societat, mitjançant recursos externs de tractament ambulatori. En el cas de les Balears, el Pla suposa una renovació absoluta dels criteris que han regit l'Hospital "en què resideixen malalts institucionalitzats, disminuïts psíquics i altres sectors de població que de cap manera no poden ser considerats com a pacients psiquiàtrics" per agilitzar una renovació que tothom ha demanat i mai no ha estat posada en pràctica.

Tanmateix "i confirmant el canvi de tarannà en les negociacions amb la Conselleria" el director territorial d'Insalud, Javier Rodrigo de Santos, es comprometé a dotar la Fundació Hospital de Manacor dels llits psiquiàtrics deguts a què obliga la condició d'hospital general, una vella reivindicació de Sanitat per impedir l'internament de persones en crisi al «manicomi». De Santos anuncià igualment que també es dotarà enguany Eivissa amb el promès i retardat hospital de dia, al qual seguirà el de Menorca. El 8 de maig, una reunió entre els representants del Consell eivissenc i Insalud obrirà portes a aquest projecte. A més, i encara en virtut d'acords entre Insalud i la Comunitat Autònoma, el Psiquiàtric veurà desaparèixer la seva unitat infantojuvenil, desplaçada a un centre de salut encara per determinar, segons anunciren ahir conjuntament la consellera Salom i De Santos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris