algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
13°

«Palma ha viscut la pitjor destrucció patrimonial en els darrers 40 anys»

Antoni Pujol, directiu d'Arca, pronuncia avui una conferència a Sa Nostra

«Palma ha viscut la pitjor destrucció del seu patrimoni en els darrers 40 anys, és a dir, a partir del boom de la construcció dels anys 60. Tot i que en els darrers anys s'ha frenat, hi ha exemples molt recents com can Salas o can Coromines que demostren que Palma està molt mal manada». Així de contundent s'expressa Antoni Pujol, membre de la junta directiva d'Arca i llicenciat en Filosofia i Lletres, en l'especialitat d'Història de l'Art, que avui participarà en el cicle «La defensa del nostre patrimoni: estratègies d'intervenció», organitzat per l'Associació per a la revitalització dels centres antics, i que tindrà lloc a les 20 hores en el Centre de Cultura Sa Nostra.

Pujol, que parlarà sobre El patrimoni arquitectònic urbà de la ciutat de Palma: necessitat del seu coneixement i salvaguarda, explica que «durant la Palma gòtica o medieval no es destruïen les cases musulmanes sinó que es construïa damunt. Aquestes cases patiren grans reformes, però no s'enderrocaven per fer-ne de nova planta com està passant en les darreres dècades. En l'actualitat s'hauria de promoure la rehabilitació o restauració i no la destrucció d'un edifici», diu Pujol.

En aquest sentit, l'expert considera que «els polítics demostren tenir poca consideració respecte al nostre patrimoni. Palma podria ser una ciutat de primer ordre com les ciutats d'Itàlia o altres d'Espanya com Santiago. Però, en canvi, està molt descuidada i molts dels seus elements desentonen amb el patrimoni, com poden ser la invasió de cartells o rètols lluminosos». Un exemple de falta de voluntat o interès de les administracions envers el Patrimoni és, per a Pujol, que «el Govern es va torbar 15 anys per aprovar la Llei de Patrimoni, una llei, per cert, que la pròpia Constitució ordenava als parlaments autonòmics que la fessin».

Comenta el directiu d'Arca que dins dels articles de la pròpia Llei balear es llegeix una frase que diu que a la societat s'ha de transmetre «el testimoni avui encara ric del Patrimoni». Una frase que a Pujol el «preocupa», ja que encara que «el paràgraf s'ha escrit per ressaltar la necessitat de protegir el patrimoni, tots sabem que no es respecta. Les autoritats se salten així com així la Llei. Es continuen fent destrosses al patrimoni, però ni el Govern ni el CIM ni els ajuntaments no en fan cas».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris