cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

Les Balears i el Principat creen un institut per la defensa del català

El nou centre s'anomenarà Ramon Llull i lluitarà pel foment de la llengua pròpia

62606

Joan Melià, Damià Pons, Lluís Jou, Jordi Vilajoana i Ester Franquesa.

T. A.

Les comunitats autònomes de Catalunya i Balears impulsaran de manera conjunta el coneixement i l'ús del català. Per primera vegada un document legal estableix els termes reals d'aquesta col·laboració més enllà de la declaració voluntariosa, i estableix objectius comuns per efectuar aquesta promoció no només dintre dels seus territoris respectius sinó també en l'exterior.

Planificació lingüística, foment de l'ensenyament del català per a adults, homologació dels sistemes avaluadors, elaboració de diccionaris i lexicons comuns, adaptació a les noves tecnologies i homogeneïtat dels estudis sociolingüístics i preparació dels tècnics en aquesta matèria són algunes de les fites assenyalades pel document signat ahir entre el conseller balear de Cultura (Damià Pons) i el seu homòleg català (Jordi Vilajoana), juntament amb els directors generals de Política Lingüística, Joan Melià i Lluís Jou, més la responsable del Termcat (centre de Terminologia catalana), Ester Franquesa.

L'acord signat ha estat ratificat pels consells de Govern d'ambdues institucions, perquè «tot i que no era necessari», segons explicà el conseller Pons, semblava «aconsellable» implicar els executius tant com fos possible. Un blindatge igual o superior haurà de tenir el projecte estel·lar apuntat pel conveni: l'Institut Ramon Llull. Aquest serà «un organisme estable de cooperació en matèria de política lingüística, en el qual es podran integrar representants dels governs de tots els territoris de parla catalana». El període pactat per a la seva existència és de nou mesos. El temps suficient "segons explicà el conseller Vilajoana" per obrir converses específiques amb la Generalitat valenciana i amb el Principat d'Andorra. Vilajoana afegí que els objectius i funcions d'aquest organisme seran anàlegs a «les de l'Instituto Cervantes, el Goethe Institut o l'Institut Camões».

Respecte del finançament que haurà de tenir el futur Institut Ramon Llull, Vilajoana i Pons es mostraren ferms en el fet que «també és responsabilitat del Govern de l'Estat la promoció de la nostra llengua, tant a l'interior com a l'exterior, i hi ha de destinar recursos». Amb aquesta intenció, es procuraran pronunciaments de les cambres legislatives autonòmiques, però també del Congrés dels Diputats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris