algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

L'Ajuntament promet un homenatge oficial al batle republicà Pere Oliver

Un nombrós grup de felanitxers celebraren el dia de la República

La remembrança del 69è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola, el 14 d'abril de 1931, esdevingué el rerefons d'un emotiu encontre entre felanitxers d'ideal republicà que volgueren retre homenatge a qui fou batle de Felanitx en el període 1931-36, Pere Oliver Domenge.

Els assistents a l'acte, celebrat divendres vespre, aconseguiren que, per primer cop en la història felanitxera, l'Ajuntament es comprometi a lloar la figura insigne de Pere Oliver en un homenatge institucional i ciutadà. «Creim que Felanitx té un deute pendent amb Pere Oliver, un felanitxer gros, d'enorme alçada moral, intel·lectual i humana, que trenta-dos anys després de la seva mort, encara no ha estat homenatjat així com pertoca», proclamaren integrants del Col·lectiu Felanitx per a la República.

En el sopar intervingueren l'escriptor i col·laborador d'Última Hora, Miquel Julià; el catedràtic d'Història de la Universitat de les Illes Balears, Josep Valero i el nét del batle republicà, Antoni Oliver. També hi foren presents els dos fills de Pere Oliver, Miquel i Maria Dolors Oliver, que declararen sentir-se «molt emocionats per la gran vessant humana que ha tingut l'acte, així com pel suport incondicional de tots els assistents».

L'historiador Josep Valero va ser el primer a intervenir i parlà de la incidència de la Segona República a Mallorca i sobretot, de la vigència actual dels valors republicans. En aquest sentit, Valero analitzà el que fou l'essència de la República a l'Illa, «en primer lloc, significà una amnistia per als empresonats del 34; en segon lloc, fou una reforma agrària no gaire agosarada; en tercer lloc, una reivindicació d'uns mínims drets socials i els drets d'autonomia. Per tots aquests motius, la gent progressista fou durament reprimida», apuntà Valero. L'historiador afegí que «els homenatges com els d'avui no només són importants per als familiars, sinó també per recuperar els valors republicans de la igualat davant la llei».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris