algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

La Diada per la llengua i l'autogovern insistirà en una diagnosi de «gravetat»

El creixement de la immigració afavoreix la feblesa del català, diu Antoni Mir

El dia 20 de maig vinent, la celebració de la Diada per la llengua i l'autogovern suposarà l'emissió d'un nou diagnòstic sobre la situació sociolingüística de les Illes. Segons ha avançat Antoni Mir "president de l'Obra Cultural Balear i coordinador d'aquestes diades anuals", «malauradament, aquest diagnòstic serà el mateix que el dels anys anteriors».

Tot i no existir dades actualitzades sobre els moviments demogràfics balears, els observadors constaten amb facilitat una allau de nouvinguts extracomunitaris, atrets per l'expansió constructora; a aquest sector s'afegeix la presència creixent de ciutadans europeus (castellanoparlants inclosos) que contribueixen a deixar l'idioma català en situació de feblesa. «Aquesta situació s'ha produït a una societat petita en què no existien els mecanismes d'integració adients, com escoles i ciutadans que defensassin la llengua des dels governs i des de la societat civil», explica Antoni Mir, confirmant un estat de «gravetat» per al futur de l'ús del català.

Això no obstant, el president de l'OCB ponderà «confiança en la societat» per corregir aquesta circumstància: «Només ho podem fer nosaltres; no serà Buenavista Internacional que farà els doblatges al català de les pel·lícules de Disney», explica, en referència als acords signats per la Direcció General de Política Lingüística amb el Principat per obtenir còpies d'aquests llargmetratges infantils doblats al català.

L'actuació del nou Govern del Pacte de Progrés en matèria idiomàtica farà part de les valoracions que serà publicada amb motiu de la Diada, juntament amb els avanços i els retards en l'increment de l'autogovern. En aquest sentit, cal recordar que una de les fites que enguany assenyalaran les crides reivindicatives de la Diada de dia 20 serà un posicionament clar perquè la gestió dels aeroports illencs resti en mans de la Comunitat Autònoma. Aquesta gestió «estratègica» pot ser consorciada o no, tot i que l'OCB es manifesta contrària a la «privatització pura i dura».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris