algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
19°

Cinc marques illenques d'oli d'oliva no arriben als mínims de qualitat

Consum ha trobat irregularitats en el producte, l'etiquetatge i composició falsa

77878

Garrafes precintades que contenien oli mesclat. Actualment aquesta pràctica ja no és freqüent.

La Direcció General de Consum del Govern ha detectat cinc marques d'oli d'oliva, totes elles de Mallorca, que no compleixen alguns dels requisits de qualitat imposats per la normativa pel que fa al consum domèstic. Aquest és el resultat de la campanya d'inspecció que es realitzà al llarg de l'any 1999 per tal de comprovar i verificar l'adequació a les normatives de Sanitat i Consum dels olis d'oliva que es venen a les Illes Balears, siguin elaborats aquí o no.

Els inspectors de la Direcció General de Consum prengueren un total de 20 mostres, corresponents a altres tantes marques diferents, encara que algunes es poden agrupar en unes mateixes cases productores. Les mostres, d'oli d'oliva verge extra i pinyola d'oliva, foren remeses a l'Institut Nacional de Consum, de Madrid, que està participat i finançat per totes les comunitats autònomes. De les 20 mostres, cinc (un 25 per cent) no compleixen alguna o diverses de les condicions de les normatives. Les infraccions es refereixen a factors de qualitat (la majoria), etiquetat i manca de coincidència entre la composició real i la notificada.

De les cinc marques d'olis infractores, la majoria té el seu domicili social a Palma. De les 15 restants, cinc eren de fora de les Balears (2 de Madrid, 1 de Jaén, 1 de Màlaga i 1 de Còrdova). Totes elles són correctes. Les marques balears que no han presentat cap problema estan domiciliades a Palma, Sóller i Selva. A més, hi ha una marca que no indica la seva procedència.

De moment, s'han obert tres expedients amb propostes de sanció. La més alta és de 400.000 pessetes i la més baixa, de 150.000. El director general de Consum, Miquel Àngel Cabeza, ha declarat a Diari de Balears que «les infraccions detectades no suposen cap perill greu per a la salut pública, però, no obstant això, aquests olis no compleixen els mínims de qualitat i, per tant, no estan en condicions de ser venuts i consumits. De moment, no cal procedir a immobilitzacions de lots de productes».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris