cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

L'Administració vol ampliar les assegurances de la patata perquè cobreixin també les gelades

Els pagesos pretenen fixar el preu al qual s'ha d'assegurar la producció en funció de la varietat i d'uns barems mínims

L'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (Enesa) i la conselleria d'Agricultura volen ampliar la cobertura de les assegurances que es tramiten per al cultiu de la patata per tal que cobreixin també les pèrdues causades per gelades.

Aquesta va ser la principal conclusió que es va extreure de la conferència que José Ruiz Zorrilla, cap d'estudis d'Enesa, va realitzar a sa Pobla i que comptà amb l'assistència d'un nombrós grup de pagesos.

Els agricultors es mostraren disposats a pagar més si les assegurances els cobrien les gelades, que els fan molt més mal que el calabruix, aquest darrer inclòs normalment dins la cobertura.

Fins al moment ni l'Administració ni cap entitat privada s'havia plantejat aquesta possibilitat. Segons apuntà el regidor, Joan Llabrés, a la Península se sembra la patata més tard, de manera que el cultiu no perilla per les gelades.

En aquests moments s'asseguren a uns preus de mercat màxims les collites de les diferents varietats de patata. Així es va plantejar la possibilitat que el pagès establís el preu per assegurar sempre fixat entre uns mínims i uns màxims.

El principal problema es planteja amb la patata primerenca que s'exporta, ja que les gelades provoquen que es retardi la collita de forma que les pèrdues no es deriven de la producció sinó de la incorporació tardana del producte al mercat.

Aquestes assegurances funcionarien com les actuals de manera que Agricultura subvencionaria el 80% de la quantia total. Sembla poc probable que les assegurances puguin operar ja per a la propera collita, així s'hauria d'esperar a l'any que ve.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris