nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Agricultura destina mil milions aquest any al pla de xoc contra la sequera

La meitat s'invertiran a millorar la xarxa d'aigües depurades per a ús agrícola

La Conselleria d'Agricultura destinarà enguany 1.000 milions al Pla de xoc contra la sequera, que preveu 15 mesures específiques, genèriques i en fase de negociació, anuncià ahir el conseller Joan Mayol. D'aquests mil milions, la meitat aniran dedicats a millores en la xarxa d'aigüs depurades per a reg agrícola (500 milions) a zones com el pa de Sant Jordi, Sóller, municipis interiors de Mallorca i Ciutadella. Això ha estat posible «gràcies al compromís de Madrid de convertir en conveni el protocol de millora de la xarxa de reg agrícola amb aigües depurades que suposarà una inversió en 12 anys de 9.000 milions», indicà el conseller. Mayol afirmà ahir que els danys produïts per la sequera «arriben ja als 1.295 milions només en els cultius herbacis de secà i dels farratges, encara que podrien ser superiors».

No obstant això, encara que no tenguin una relació directa amb la sequera Mayol recordà que els productors de cultius herbacis i els ramaders d'oví i caprum podran destinar els prop de 2.600 milions d'ajudes directes "1.600 per als primers i 1.000 per als segons" que rebran de la Unió Europea (UE) a pal·liar els efectes de la sequera.

Com a mesures específiques, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca destinarà 118 milions de pessetes per a l'adquisició de farratge per alimentar els 20.000 animals del bestiar boví de llet. Aquesta mesura es justifica en l'escassesa de farratge per donar aliment al bestiar i consistirà bàsicament en la distribució subvencionada de 13.000 tones d'alfals sec que la Conselleria té previst adquirir a la Península. Segons Mayol «aquesta iniciativa, que garanteix l'aliment de tota la cabana de boví de llet de les Illes durant tres mesos, suposarà un estalvi pel ramader del preu del transport de l'alfals sec, de manera que l'obtindrà al mateix preu que la Península.

La Conselleria destinarà a més 75 milions per a la distribució subvencionada entre productors d'oví i cabrum d'un preparat alimentari, el cost del qual serà subvencionat en devers un 50%. En principi, la campanya s'iniciarà el mes de setembre.

Una altra mesura, que ja va adoptar la Conselleria el març passat, va ser ampliar fins al 50% dels drets de la retirada subvencionada dels cultius herbacis. En principi està previst que més de 7.100 hectàrees s'hauran acollit a aquesta retirada subvencionada, la qual cosa suposarà un pressupost estimat de 100 milions.

Pel que fa a les mesures genèriques, la Conselleria obrirà una línia de crèdits subvencionats per a les explotacions afectades, amb un pressupost de 40 milions. Un altre factor positiu és que també s'ha aconseguit incloure les Illes dins les mesures de reducció fiscal que preveu oferir el Ministeri d'Economia i Hisenda a aquelles activitats agrícoles i ramaderes afectades per la sequera. El conseller recordà que el dèficit de pluges és en l'actualitat de prop d'un 60%, situació que Mayol qualificà de «preocupant i inquietant» pel sector agrícola.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris