algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Devers 200 marginats s'afiliaren al nou Sindicat d'Exclosos el primer dia

«Just en sentir parlar de 'reinserció' ja em fan mal els braços», afirma Jaume Santandreu

Devers 200 persones (un terç dels quals eren immigrants) foren ahir registrades com a membres del nounat Sindicat d'Exclosos de Mallorca, la nova iniciativa amb què el filàntrop Jaume Santandreu pretén trobar un accés legal per defensar els drets d'una població que cap institució "pública o privada" és capaç de satisfer de manera fiable.

El capellà Santandreu, promotor d'aquesta iniciativa, es mostrà content pel nombre de persones que satisferen la quota d'ingrés (un euro) a la mesa petitòria instal·lada a la plaça d'Espanya de Palma, atès que «una de les qualitats perquè ha rebut moltes hòsties és no refiar-se de ningú». El fet d'obligar els marginats a pagar "ni que sigui una quantitat simbòlica" per ingressar en el sindicat ha estat una constant: «Volem oferir un caire nou a un problema que fins ara just s'ha tractat amb paternalisme», explica Santandreu, afegint «que la crítica me l'he d'aplicar a mi mateix el primer de tots».

Ara el nou líder sindical rebutja qualsevol altra línia d'acció que no passi per acceptar la dignitat de les persones que han començat a retrobar aquesta qualitat en desembutxacar-se el dret a ser representats i a participar d'aquesta representació. «Just en sentir parlar de 'reinserció' me fan mal els braços i les costelles; hem de parlar de 'normalització', de ciutadans amb drets i deures» ben delimitats.

Santandreu avançà que aviat el SEM comptarà amb molts més afiliats. «Quan vaig obrir Es Refugi just tenia quatre persones a dintre; havia d'anar pels carrers demanant als drogoaddictes que hi entrassin. Poques setmanes després, en sortien per les finestres. Amb aquesta iniciativa ha de passar el mateix. Quan comencem a resoldre els problemes de la gent, aquesta vindrà de manera continuada».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris