cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
17°

La llarga espera del capità Barceló

Cort s'ha estorbat dos anys a restaurar la seva placa per la manca de material d'obra

Cort s'ha estorbat més de dos anys a restaurar la placa de pedra de Santanyí del fill il·lustre Antoni Barceló i Pont de la Terra (1717"1797), tinent general de l'Armada Reial, conegut com a capità Antoni. Segons el consistori, «el boom turístic té la culpa d'aquest retard».

La placa, que l'Ajuntament va col·locar a la casa de Barceló, al carrer del Vi, el 20 de gener de 1967, «en memoria de sus virtudes militares i de sus hazañas gloriosas», va patir un gran crui, motivat suposadament pel deteriorament i l'oxidació de les gafes de ferro, ancorades a la paret, que sostenien la placa commemorativa.

«Quan se'ns va comunicar el desperfecte, sembla que va ser el pare Olesa, capellà dels Teatins, vàrem cercar un taller de pedra de Santanyí perquè ens arreglàs la placa. Però tots tenien feina i no hi havia pedres a bastament a causa del boom de la construcció. Per això no ens ho han pogut fer fins ara», afirma el tècnic de Manteniment de Cort, Sebastià Seguí.

Això només és, però, un exemple de la forta demanda de picapedrers i restauradors a les Illes, que cotitzen cada vegada més a l'alça, mentre que les butxaques dels ciutadans ho fan a la baixa.

I és que trobar un picapedrer disponible en un període relativament curt per fer algun tipus de restauració municipal o en una casa particular sembla encara missió impossible, llevat que la dimensió de l'obra sigui extraordinària.

Tornant però a la placa del capità Antoni, el tècnic Sebastià Seguí explica que per evitar que es torni a cruiar, «s'han col·locat aquesta vegada uns ancoratges d'acer inoxidable que evitin l'oxidació del material». La iniciativa de Cort ha estat ben vista per part de l'Associació per a la Revilització dels Centres Antics, Arca. No obstant això, aquesta entitat considera que la placa quedaria millor «si se li llevàs la brillantor amb un líquid adequat, ja que li donaria un aire més antic», explica el seu secretari, Joan Pascual, que considera que «seria una bona idea per part de tots que es poguessin visitar l'altar familiar i el retaule del tinent general».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris