muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Centenars d'estudiants defensaren el català

Demanen el compliment del Decret de mínims i més rigor en les inspeccions

Centenars d'estudiants independentistes mallorquins protestaren ahir a Palma contra un suposat incompliment de la normativa autonòmica en matèria lingüística a l'ensenyament, i a favor de la independència cultural, que consideren amenaçada per la futura aplicació del districte universitari únic. Les protestes foren escoltades pel president Francesc Antich, qui posteriorment les transmeté al conseller d'Educació, Damià Pons.

En demanda d'un rigor major en les inspeccions als centres no universitaris de les Illes per observar la legislació lingüística, uns 525 alumnes d'ESO (2.000 segons l'organització, 250 segons fonts policíaques extraoficials) es reuniren a la plaça de l'Institut Balear i es desplaçaren fins al Consolat de la Mar per mostrar aquest rebuig a la lentitud amb què s'aplica l'anomenat Decret de mínims a l'ensenyament en català i l'aplicació futura del districte universitari únic, considerat «genocidi cultural» pels joves del Bloc d'Estudiants Independentistes (BEI) i la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC).

Els joves estudiants consideren provat que bona part dels centres docents de les Illes no disposen encara d'un projecte lingüístic de centre "obligat per la legislació", alhora que denuncien com aquells instituts que disposen d'aquesta eina no l'empren en els termes establerts: la substitució lingüística del professorat i l'ús de llibres de text i documents docents redactats en llengua castellana en assignatures que són impartides en català són algunes mostres adduïdes ahir pels responsables del BEI per justificar la vaga i la manifestació efectuades ahir. De fet, el Govern practica en l'actualitat una enquesta exhaustiva per conèixer el grau d'incompliment de la norma aprovada.

Els estudiants consideren necessari «una regulació més estricta del projecte lingüístic», però també «regular i observar més detingudament la feina dels inspectors per tal d'afavorir el correcte funcionament del centre». En aquest sentit, els joves denuncien que el servei d'inspecció es dedica «únicament a mirar si la documentació està en regla, però no si aquesta es compleix».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris