algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Devers 70 de les 408 espècies de peixos de les Balears es troben amenaçades

Així consta en la «Llista vermella» elaborada per la Conselleria de Pesca i Medi Ambient

Un total de 74 espècies de peixos de les 408 que s'han trobat a les Illes estan amenaçades, i d'aquestes deu es troben en perill crític, entre les quals la llamprea, el ca marí, la quissona vera, l'escat, el tremoló, l'amploia, l'agulleta de riu, l'agulleta i el reig. Així ho recull la «Llista vermella dels peixos de les Balears», redactada pels tècnics de Medi Ambient Antoni Grau, Francesc Riera i Joan Oliver; i el conseller d'Agricultura, Joan Mayol, que elaborà aquest estudi quan era el responsable del Servei de Biodiversitat en la Conselleria de Medi Ambient. El document fou presentat ahir pel conseller Mayol i la responsable de Medi Ambient, Margalida Rosselló.

El llibre també recull que set espècies estan extingides, tres de les quals eren d'aigua dolça i vivien al riu de Santa Eulàlia; catorze sofreixen risc de desaparició, trenta són molt vulnerables, dotze estan «quasi amenaçades» i una pendent de conservació: el cabot. Els principals problemes de la fauna marina balear són la sobrepesca (33 casos o espècies); alteracions de l'hàbitat (28 casos); les xarxes de deriva (14); els palangres pelàgics (13); les captures amb tremalls i similars (13); les captures de ròssec (10); les extraccions d'arena i regeneració de platges, (11); captures amb palangres de fons (10); la caça submarina (8); canvi climàtic (4) i la pesca esportiva (4).

Les alteracions d'hàbitat que afecten més espècies són les relatives a aigües salabroses, albuferes, cales tancades i platges. «Els canvis que ha conegut el litoral balear han repercutit en l'estat de conservació de la fauna de peixos», explica l'informe. Una altra de les conclusions és que l'impacte de les extraccions d'arena «no es limita a les espècies d'interès comercial, sinó que afecta també les rares i escasses, ecològicament molt especialitzades».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris