algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Cinc centres de salut més oferiran cirurgia menor a partir d'enguany

Atenció Primària tracta de compensar la manca de recursos hospitalaris

La cirurgia menor practicada als centres de salut evità l'any passat que un 96 per cent dels pacients sotmesos a aquesta casta d'intervencions fossin derivats als hospitals illencs, de manera que es contribuí a minvar la saturació d'aquests centres quan la causa d'atenció era innecessària. Així, l'activitat de les intervencions en cirurgia menor s'incrementà l'any passat en un 66 per cent respecte de 1997 i 1998; el director gerent de l'Atenció Primària, Josep Corcoll, ha explicat que per aquesta via se cerca consolidar l'àrea com a porta d'entrada al sistema sanitari.

L'estratègia és la d'atreure els pacients als diferents dispositius d'Atenció Primària (centres de salut i punts d'atenció continuada o PAC), per evitar sempre que sigui possible l'atenció hospitalària del subjecte. La mateixa línia s'ha seguit així amb les urgències: en l'actualitat, un 44'8 per cent dels pacients que es consideren necessitats d'atenció ja demana assistència als PAC, davant del 15'5 per cent que demana ajut urgent als centres hospitalaris; la resta "s'ha d'entendre" recorre a altres dispositius d'atenció com el telèfon 061, el qual també funciona com a filtre discriminador dels hospitals.

En total, 1.466 usuaris es beneficiaren al llarg de 1999 de les intervencions de cirurgia menor sense llistes d'espera als set centres de salut capacitats per a aquest tipus d'intervenció, concretament Calvià, Coll d'en Rabassa, Marines de Muro, Son Gotleu, Vilafranca, Inca i Son Pisà, l'únic dels tres a Palma en aquest darrer cas. Enguany, emperò, cinc nou centres iniciaran aquesta activitat, complint la cobertura de la capital illenca: Camp Redó, Arquitecte Bennàssar, Son Serra (la Vileta), Son Ferriol i Santanyí.

L'activitat més estesa ha estat l'extirpació de lesions cutànies (359 casos), seguida de l'aplicació d'electrocirurgia (197), sutures (192), criocirurgia (170), infiltracions (142), escissions de lesions superficials (107) i altres com puncions i drenatges o cures diverses amb necessitat d'afaitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris