algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

L'Estat comptabilitza 125.000 seropositius, tot i no existir-ne cap registre

Així ho afirmà l'expert Parras Vázquez en les Jornades sobre VHI i sida

Devers 125.000 persones arreu de l'Estat són portadores del VIH sense haver desenvolupat encara la síndrome, segons comunicà ahir Francisco Parras Vázquez, secretari del Pla nacional sobre la sida. L'expert afirmà que les dades arriben als serveis d'epidemiologia per vies alternatives a l'existència d'un registre específic, inexistent a bona part de les comunitats autònomes, com és el cas de les Balears. Parras Vázquez participà ahir en la darrera sessió de les Jornades sobre VIH i sida organitzades a l'Escola universitària d'Hostaleria pel Club Ultima Hora, la Fundació Ramón Areces i el Govern balear, centrades ahir en els aspectes de prevenció.

La necessitat de registres autonòmics de sida fou motiu de debat parlamentari intens al llarg dels darrers anys; a les Illes, el grup socialista es mostrà contrari a la creació d'aquest registre, ja que considerà que la via autonòmica no garanteix la necessària confidencialitat de dades. Això no obstant, a la inauguració de les Jornades, el president Francesc Antich es mostrà «preocupat» per conèixer la veritable incidència de la infecció "especialment entre els joves", raó per la qual es mostrava partidari d'un registre.

A la seva ponència, Parras apostà clarament per les polítiques de prevenció "com s'explica en aquesta mateixa plana", com també per la pràctica de la diagnosi precoç, atès que «la gent no sap que viu en una situació de risc», especialment els joves. Tot i que es pot parlar d'una millora en la situació, l'expert recomanà entendre les dades des del pessimisme; i així recordà que encara 8 de cada 10 casos de sida són originats en usuaris de droga per via parenteral; tot i que en l'actualitat el nombre d'infeccions ha davallat un 70 per cent en aquest col·lectiu, encara que el 25 per cent de drogoaddictes estava infectat l'any 1998, fet qualificat de «perillosíssim». En aquest sentit, el secretari del Pla nacional valorà positivament les diferents campanyes de prevenció adreçades a aquest sector "intercanvi de xeringues, narcosales i altres", especialment «l'esforç encomiable per part de la infermeria penitenciària». Així, el nombre de places de metadona passà de 12.000 a 65.000 en els sis anys darrers, fet que representa un augment del 444'6%, mentre que a les presons s'ha passat de 100 a 18.000 usuaris.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris