algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

El Govern i la Generalitat signaran dilluns un conveni de cooperació lingüística

Impulsaran la creació d'un organisme permanent que agrupi tots els territoris de parla catalana

El conseller d'Educació i Cultura, Damià Pons, i el seu homòleg català, Jordi Vilajoana, signaran dilluns un acord de col·laboració en matèria de normalització lingüística. En el marc d'aquest acord s'inclou «l'elaboració d'un avantprojecte per a la creació d'un organisme estable de cooperació, obert a representants dels governs de tots els territoris de parla catalana, per tal que coordini les polítiques lingüístiques respectives i fomenti la projecció del català a l'Estat espanyol, a la Unió Europea i a la comunitat internacional».

Joan Melià, director general de Política Lingüística del Govern balear, completà ahir aquesta informació explicant que el conveni recollia mesures com ara la possibilitat d'accedir a pel·lícules doblades al català; la presència de la nostra llengua en el món de les noves tecnologies (traducció simultània, correctors ortogràfics, etc.). L'acord que se signarà dilluns (anunciat pel president Antich en el transcurs d'una entrevista emesa pel Canal 33) s'anirà desplegant a continuació en convenis concrets, i pren com a model el que fa un mes fou signat per cooperar en matèria de promoció cultural.

A la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear és té clara la idea que el reduït potencial demogràfic de les Illes fa necessària la col·laboració estreta amb altres territoris de parla catalana, si es vol mantenir l'ús social de la nostra llengua en un context de globalització i de tendències fortament homogeneïtzadores.

La col·laboració amb la Generalitat de Catalunya ha avançat molt des que el Pacte de Progrés substituí Jaume Matas al capdavant del Govern balear. Durant el seu mandat, Jaume Matas es caracteritzà per un agressiu anticatalanisme. L'expresident es referia a institucions com l'Institut d'Estudis Catalans en termes absolutament despectius. No en reconeixia l'autoritat ni l'autonomia respecte del poder polític. Una situació que s'ha capgirat amb l'arribada del Pacte.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris