algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 16°
21°

Els aqüífers de Mallorca només es troben al 30% de capacitat

L'índex de salinitat arriba a nivells preocupants en algunes unitats hidrològiques

El volum d'aigua dels aqüífers de les Illes va de mal en pitjor, malgrat les tímides pluges d'aquests dies. Els recursos hídrics de Mallorca ja es troben al 30'7 per cent de mitjana, quan a principis d'any se situaven al 36'7%. A Menorca aquesta capacitat ha passat del 53% pel gener al 51'5% el març (fa deu anys que es trobava en el 82'3%) i des de fa temps a Eivissa i Formentera depenen de les dessaladores, que fins i tot s'haurien d'ampliar.

En determinats aqüífers o unitats hidrològiques de Mallorca ja es detecten importants índexs de salinitat, essent els més greus el del Pla de Palma "que es troba a l'l% de la seva capacitat. El segueixen el de Campos "amb el 6% de capacitat, igual que el d'Inca-sa Pobla"; Llucmajor "que es troba en un 37%" i l'aqüífer de na Burguesa "en un 43%, també amb una mala qualitat de l'aigua a causa de la salinització.

Davant aquesta situació «d'extrema sequera», Antoni Rodríguez Perea, director general de Recursos Hídrics, va advertir ahir que el subministrament d'aigua per a aquest estiu «està molt just i per tant dependrà bastant que es tirin endavant de forma decidida les mesures estructurals, incloses en el pla de xoc, com són les campanyes de sensibilització, la instal·lació de comptadors i la reducció de fuites en la xarxa d'aigua, ja que són el coixí que ens permetrà fer front a qualsevol avaria. Ens trobam en una de les sequeres més greus del segle i el consum mai no ha estat tan elevat com ara, per la qual cosa la solució urgent és estalviar i gestionar la demanda».

En aquest sentit, la consellera de Medi Ambient, Margalida Rosselló, afirmà que perquè el pla de xoc marxi depèn de l'enteniment i la voluntat de totes les administracions implicades, «com són el Govern balear, la Conselleria de Medi Ambient, Emaya (Ajuntament de Palma) i Calvià, els dos municipis que més aigua consumeixen». Així Rosselló concretà que les mesures per combatre l'augment de la sequera «són les de seguir amb el Pla de Xoc que contempla dos tipus de grans actuacions». Per una banda mesures estructurals. «S'han d'incrementar al màxim totes les mesures que facilitin l'estalvi i el bon ús i la depuració de les aigües, mesures que han d'anar acompanyades a més d'ordenació del territori, ja que pensam que si no hi ha una aturada del creixement desmesurat, el problema de l'aigua s'agreuja».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris