algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

El PP quantifica en 2.400 milions les pèrdues de farratge i cereal a les Illes

Font demana a Mayol ajudes per valor de 60.000 pessetes per hectàrea perduda

Catastròfica i molt greu. Unes quantes vegades va utilitzar amb l'èmfasi que el carateritza aquests qualificatius el portaveu del Partit Popular (PP), Jaume Font, per referir-se a la situació en què ha deixat el conreu de farratge i cereal la sequera que afecta les Illes Balears. Font, que s'ha dedicat a quantificar unes pèrdues que valora ja en 2.400 milions de pessetes en aquests moments, va demanar una ajuda immediata de 60.000 pessetes a fons perdut per hectàrea afectada.

«Ningú en aquest Govern no vol afrontar la dramàtica situació dels pagesos», va dir Font en al·lusió directa al conseller d'Agricultura, Joan Mayol. «No hem vist ni una sola proposta seua», va afegir el portaveu del PP i batle de sa Pobla, qui va acusar el conseller de «manca d'operativitat i de reflexos» i d'un «increïble desconeixement del sector».

La collita de farratge i de cereals, conreu que ocupa 85.000 hectàrees de les 240.000 que empra el sector agrícola-ramader, s'ha perdut en un 60% al Pla de Mallorca, coneguda com a zona 3 i que comprèn les millors terres de l'Illa. En indrets on les terres són de pitjor qualitat, com Llucmajor, les pèrdues són del 80%. Font va denunciar Mayol perquè encara la Conselleria no ha quantificat les pèrdues, quan altres comunitats autònomes ja ho feren el passat 21 de març "Catalunya les ha valorades en 12.000 milions i Andalusia i Aragó en 20.000 cadascuna.

La quantificació de les pèrdues fetes per Font és una «simulació» establerta a partir de la producció anual d'una hectàrea en condicions normals, estipulada en 3.200 quilos a raó de 24 pessetes el quilo, multiplicació que dóna una xifra de 76.800 pessetes per hectàrea. Si a això s'hi afegeixen les 31.000 pessetes procedents de la Unió Europea, tenim una xifra total de 107.800 pessetes.

Quant al capítol de despeses, Font calcula en 90.000 pessetes el cost dels adobs, herbicides, etcètera, als quals s'hi han d'afegir les 17.000 pessetes que costa el lloguer d'una hectàrea. En total, la despesa és de 107.000 pessetes. Al pagès, segons el batle de sa Pobla, li queda un diferencial d'ingressos de 800 pessetes. I encara cal afegir-hi que l'any que ve s'haurà de comprar la palla per engreixar bous i ovelles.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris