algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

Les cataractes, «inevitables», suposen 3.500 operacions anuals a Son Dureta

Reuneixen a Palma experts sobre la intervenció quirúrgica més estesa

Cada any es realitzen a Son Dureta 3.500 operacions de cataractes; arreu de l'Estat el nombre d'intervencions supera les 100.000 operacions anuals; les estadístiques les assenyalen com les més nombroses, immediatament després de l'atenció als naixements.

La raó d'aquesta incidència és que qualsevol persona, després dels 60 anys, pot patir de cataractes. Una altra cosa és que aquestes hagin de menester una intervenció quirúrgica o no; en qualsevol cas, l'envelliment progressiu de la població és una explicació més que adient per justificar la incidència d'aquesta intervenció als darrers anys, segons explicà ahir a Palma el president de l'Associació Espanyola d'Oftalmologia, el catedràtic Alfredo Domínguez, qui actualment exerceix a la Universitat Autònoma de Madrid, després d'haver ocupat el mateix càrrec a Alcalà. Domínguez participà a Palma del simposi sobre innovacions en la intervenció de cataractes que han organitzat els cirurgians de Son Dureta Emeterio Orduña i José Luís Olea, en què han participat vint dels principals especialistes d'arreu l'Estat.

El nom tècnic de l'operació és el de facoemulsificació: segons el cirurgià de Son Dureta Emetero Orduña, aquest procés consisteix a crear una incisió a l'ull amb una agulla poc lesiva (devers 2'5 mil·límetres de diàmetre) que funciona com a amartelladora, «batent» la cataracta fins emulsionar-la; posteriorment, el cirurgià fa entrar una lent intraocular doblegada fins a un diàmetre màxim de 2'8 mil·límetres, que s'obre a l'interior de l'ull fins recuperar la visió.

Aquesta tècnica quirúrgica fou descrita ara fa 30 anys, tot i que fins als anys 90 no es féu habitual, segons el doctor Orduña; Domínguez afegeix que «fou difícil d'estendre, no només a Espanya sinó arreu del món» en coexistir les antigues formes de cirurgia ocular, costoses i lesives, i les noves tàcniques de microcirurgia. Actualment, aquestes operacions són ambulatòries (no suposen l'internament del pacient) i la seva recuperació es produeix en uns pocs dies; les antigues tècniques oferien un període postoperatori de tres mesos abans que el pacient no fos capaç de retrobar la visió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris