nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

El pla de xoc subministrarà entre 300 i 330 litres d'aigua per persona i dia

La capacitat d'abastiment serà molt ajustada al consum habitual de la badia de Palma

83764

Els embassaments de Tramunana no són els principals subministradors d'aigua.

El pla de xoc contra la sequera subministrarà a la badia de Palma entre 300 i 330 litres d'aigua per persona i dia. Els moviments en aquesta oscil·lació dependran de l'evolució meteorològica, òbviament, i del funcionament de les principals infraestructures hidràuliques de proveïment. Si la pluviometria, d'aquí a l'estiu, s'incrementàs considerablement, la qual cosa sembla poc probable, parlar d'aquest marge de subministrament perdria bona part del seu sentit, ja que el cabal disponible seria més que suficient, deixant de banda disputes polítiques i tècniques sobre la manera de dur la gestió.

Però, ajustant-nos a les planificacions de les diferents administracions competents, en el pitjor dels casos, el pla de xoc només podria garantir 161.000 metres cúbics al dia. Tenint en compte un creixement turístic previst per enguany d'un 3 per cent, aquestes 161.000 tones diàries suposarien que cada resident i turista de la badia de Palma podria disposar de 300 litres d'aigua. Evidentment, les administracions esperen que cada usuari no faci servir tot el volum d'aigua que li pertoca com a mitjana. Cal tenir present que aquesta mitjana inclou usos hotelers, comercials i industrials, per exemple. Així, s'estan preparant campanyes de conscienciació per a l'estalvi per recordar als residents i turistes que un consum d'aigua ajustat a la disponibilitat dels recursos hídrics és una autèntica bogeria.

Distribució

Els 161.000 metres cúbics diaris es repartirien de la següent manera: 47.000 de la dessaladora (és a dir, sense els 7.000 d'una nova línia de reserva que s'intenta tramitar davant el Ministeri de Medi Ambient), 43.000 de la potabilitzadora de Son Tugores, 30.000 de s'Estremera, 21.000 dels embassaments i 20.000 de diferents pous.

Per contra, en el millor dels casos, la badia de Palma disposarà de 178.000 metres cúbics diaris. Els 17.000 de diferència respecte de la quantitat anterior es dividirien així: 7.000 de la nova línia de reserva de la dessaladora, 4.000 de l'optimització de la potabilitzadora de Lloseta i 6.000 de l'optimització de la potabilitzadora de Son Tugores. Aquestes dues darreres actuacions les faria Emaya, que ha anunciat que seran executades en un mes amb una inversió de 111 milions de pessetes. En aquest cas, el volum d'aigua per persona i dia seria de 330 litres. Aquestes quantitats es poden considerar suficients, però de cap manera justifiquen un ús despreocupat de l'aigua. Millor dit, aquest comportament no és mai justificable, però sobretot en situacions de sequera com la que patim actualment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris