algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Anton Cañellas: «El Síndic de Greuges du les queixes dels ciutadans davant l'Administració»

El Defensor del Ciutadà català repassà la història d'aquesta figura

El segon Síndic de Greuges de la història contemporània de Catalunya, Anton Cañellas, ha estat a Mallorca per presidir el jurat de les Primeres Jornades de Servei Públic de Qualitat.

La visita ha coincidit en un moment en què al Parlament balear s'està discutint la conveniència de posar en marxa una figura semblant recollida a l'Estatut.

No és res nou. Fora de Catalunya ja n'hi ha a altres països, com al País Valencià, ja que és un dret que la Constitució reconeix a les autonomies.

Per tal que ens explicassin com funciona el Síndic de Greuges ens vàrem adreçar a Cañellas.
Segons ens va explicar, «el Síndic de Greuges és una figura que existia als Països Catalans i a la Corona d'Aragó en l'Edat Mitjana que consistia en una persona, elegida pel poble o la vila, que recordava al rei que havia de complir les promeses que havia fet. En fi, una persona que tenia certa credibilitat davant el rei».

«A hores d'ara "continua Cañellas" amb la democràcia és un tant diferent. S'inspira en l'Ombudsman nòrdic que va aparèixer a Suècia a inici del segle XIX i que correspon al Defensor del Poble espanyol. És una figura que du les reclamacions i queixes dels ciutadans davant l'Administració i que s'anà creant arreu de les democràcies occidentals després de la II Guerra Mundial per evitar nous brots feixistes i fer arribar les preocupacions dels ciutadans a les institucions. A Espanya i Catalunya, naturalment, només va ser possible crear aquesta figura en democràcia. Així, el 1983 Espanya ja tenia un Defensor del Poble i un any després Catalunya, un Síndic de Greuges, Frederic Rahola».

Una de les diferències entre el Síndic de Greuges i l'Ombudsman és que el nòrdic, segons diu Cañellas, «no te competències en Drets Humans. El Síndic de Greuges tracta aquests drets, els socials, els econòmics i els culturals».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris