cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

L'Obra Cultural protesta perquè és exclosa del Consorci per al foment del català

La Conselleria d'Educació vol donar una funció al Consell Social de la Llengua

La junta directiva de l'Obra Cultural Balear protesta per la seva exclusió del Consorci per al Foment de l'Ús de la Llengua Catalana (Cofuc), la composició del qual modificà el Govern mitjançant decret el mes de març passat.

La modificació del Decret 126/96 pel qual va néixer el Cofuc obrí les portes d'aquest òrgan a la participació dels consells insulars, però mantingué l'abast institucional dels consorciats.

Així, l'OCB ha ingressat en el registre de la Conselleria d'Educació "responsable del Decret modificat" un escrit en què, després de valorar positivament la inclusió dels consells en el Cofuc, manifesta que «hauria estat útil que, abans de la reforma normativa dels Estatuts del Cofuc, s'hauria pogut escoltar l'opinió de l'OCB»; en aquest mateix sentit, considera que hauria estat oportú exposar la reforma a la informació pública.

L'OCB recorda a més que «els governs anteriors de les Balears respectaven aquesta pràctica, i que amb molta més raó es podria esperar d'un Executiu que en el seu document programàtic emfasitza reiteradament la voluntat de participació social com el seu eix principal d'actuació».

En qualsevol cas, l'organització demana ara al Govern que «expressi la voluntat política d'incorporar l'OCB al Consorci esmentat, de la manera que resulti més adient i que pugui ajudar el major èxit i penetració social de les accions que emprengui el Cofuc».

Per justificar la inclusió d'una plataforma cívica en un consorci limitat a les institucions, l'OCB recorda al document registrat divendres passat que «el paper històric, mobilitzador i difusor de la llengua i la cultura pròpies que des del 1962 ha estat desenvolupant l'Obra, especialment intensificat els darrers lustres amb accions tan importants com la promoció de la recepció de les ràdios i televisions en llengua catalana i moltes d'altres en favor de la interrelació social i cultural amb tots els territoris que comparteixen l'idioma». A més, l'OCB recorda «la seva capil·laritat a través de la xarxa de cursos de català per a adults i altres serveis lingüístics», que indica «clarament que la presència de l'OCB al Cofuc no farà sinó potenciar i difondre els seus acords i accions i aportar punts de vista possiblement útils que ajudin a trobar el punt en matèries tan essencials i urgents com aquelles que fan falta per intentar aturar el greu procés de substitució lingüística i cultural que amenaça el nostre país».

L'OCB pondera la seva activitat «tant en matèria de foment de la llengua catalana com de la projecció exterior de la cultura», alhora que rebutja participar «com a simples suports externs una vegada ja preses les decisions fonamentals, sinó com a participants actius i lleials en el procés d'elaboració i adopció de decisions executives o concretes».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris