algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

«Ha de quedar clar que Son Sant Joan és nostre», diu el president de l'Obra Cultural

Antoni Mir comenta els aspectes principals de la pròxima «diada per la llengua i l'autogovern» del 20 de maig

El debat sobre la gestió aeroportuària de Son Sant Joan ocupa enguany una part essencial de les reivindicacions de la diada anual Per la llengua i l'autogovern que coordina l'Obra Cultural Balear (OCB). La difusió de la llengua catalana, emperò, continuarà fent part primera d'aquesta mobilització civil que l'any passat agrupà devers 20.000 persones a les portes del Consolat. Hem parlat amb el president de l'OCB, Antoni Mir, sobre el significat d'aquestes accions que enguany s'esdevindran el 20 de maig, després que aquest cap de setmana l'Acampallengua encetarà el seguit anual d'actes.

"Més del 50 per cent dels votants efectius de les Illes han donat suport al mateix partit polític "el Popular" que des de Madrid defensa la privatització d'Aena, possiblement a mans de grans multinacionals. Hem de pensar que la pròxima mobilització serà més informativa que reivindicativa? 
"Allò més important és que el Parlament balear ha aprovat per unanimitat "és a dir, amb la inclusió del PP" una resolució que insta el Govern a no modificar la gestió dels aeroports de les Illes sense haver arribat abans a un acord amb sensibilitat autonòmica. És una aspiració de cadascuna de les Illes tenir participació real en aquesta gestió estratègica. Aquesta unanimitat dels partits polítics dóna força a la nostra reivindicació, que és compartida per la societat empresarial, sindical i cultural.

"La defensa dels aeroports illencs sembla una acció molt concreta, allunyada dels missatges inicials de la plataforma cívica. Pensau que aquest missatge tan concret rebrà el suport ampli d'altres anys? 
"La plataforma de 1991 també integrà els moviments empresarials i sindicals; la demanda d'autogovern era la d'intervenir en la presa de les grans decisions que afectassin la vida pública de les Illes. L'OCB necessàriament està d'acord amb la resolució del Parlament; però és que hem de recordar que el lema de les mobilitzacions que coordinam és per la llengua... i l'autogovern. En aquest moment clau en què aquests aspectes es negociaran a Madrid, les Illes no poden quedar-ne al marge. Necessitam fer una pinya forta amb tots els sectors socials perquè això s'esdevindrà. La vindicació clara és que Son Sant Joan és nostre.

"Hi veurem la quadribarrada? 
"L'aeroport hauria de tenir representació per part dels poders locals, insulars, econòmics, socials... partint de la base que estam en contra de la privatització pura i dura d'aquest servei. Allò fonamental és pensar per què és tan important l'aeroport. La clau és que a Catalunya i al País Basc també reclamen aquesta mateixa gestió; però és que aquestes mateixes comunitats disposen de trens, de carreteres que ocupen bona part dels accessos i sortides al seu territori. A les Illes, emperò, el 90 per cent dels nostres visitants arriba per avió; la resta, per vaixell. Per aquesta raó, amb moltíssima més raó és imprescindible que la gestió dels nostres aeroports resti a les Illes. Marginar els sectors socials illencs d'aquesta gestió i donar-la a una multinacional estranya fóra un acte poc acceptable. Per la qualitat de vida dels ciutadans "i no només des d'una visió econòmica" cal estudiar què suposaria el canvi de la gestió que actualment fa Aena per un monopoli privat. La mobilització de la pròxima diada no estarà dedicada íntegrament a l'aeroport, però sí que hi tindrà una importància, com a expressió clara de l'autogovern.

"De quina manera les diferents diades han contribuït a una millora de l'ús social del català? 
"Mobilitzacions com les del 1995 o la de l'any passat, en què participaren dotzenes de milers de persones a favor de la llengua i l'autogovern, són sempre útils; quan se supera un sostre col·lectiu s'observa com els actes donen un fruit. És el cas del Decret de mínims per a l'ensenyament en llengua catalana i altres realitzacions que reflecteixen un corrent positiu per part de la població, amb independència de l'organització oferta per l'OCB.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris