algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Inspecció sorpresa de la consellera Salom a l'Hospital Psiquiàtric

Sanitat incrementa el control sobre la reforma física de l'Hospital Psiquiàtric

66454

La consellera Salom, ahir en el psiquiàtric.

J. M.

Amb tots els permisos coberts, la reforma física de l'Hospital Psiquiàtric ja ha estat encetada per la Conselleria de Sanitat del Govern balear: algunes façanes comencen a mostrar pintura; alguns serveis sanitaris mostren noves rajoles; les obres de la cuina són desbloquejades. La dotació pressupostària inicial (de 150 milions de pessetes) fou duplicada després que el conseller d'Economia, Joan Mesquida, i el president Antich patiren el «passeig» oficial pel Psiquiàtric, mai no agradable. Segons fonts del Govern, aquestes dotacions podrien tornar a incrementar-se abans no acabarà l'exercici fiscal. Però aquestes visites constants de l'equip executiu al que ha estat definit com «el darrer manicomi de l'Estat espanyol» mostraren ahir que la reforma haurà de ser més profunda i ambiciosa d'allò que mai cap responsable del centre no ha volgut reconèixer.

La visita «sorpresa» efectuada ahir per la consellera Salom "acompanyada per membres del seu gabinet i un psiquiatre del centre" obrí les portes de molts de departaments que acostumen a ser amagats al públic. Un treball de camp semblant a l'«arqueologia» (les paraules són de la consellera) mostrà aspectes de l'Hospital poc coneguts. Les sales que no s'havien obert al llarg de vuit anys mostraren la pols acumulades; la biblioteca buida a un pavelló contrastava amb l'apareguda a l'anomenat «pavelló dels rics». Aquesta ala havia funcionat com a centre de dia per a persones adinerades i encara avui és la millor conservada de les instal·lacions psiquiàtriques, amb «luxes» com ara una cadena de música, una taula de ping-pong, un futbolí... A pocs metres de distància, un gimnàs que ja no funciona com a tal mostra la seva buidor: els aparells resten a un altre edifici, on la pols acumulada demostra clarament el temps transcorregut des que foren emprats per darrera vegada.

Les sorpreses s'incrementen a mesura que avança la visita: a un magatzem es troben cadires plàstiques comprades per l'anterior Govern; el codi de barres revela que foren adquirides ara fa un any. Per què no s'ha informat de l'existència d'aquest mobiliari? Ningú no ho sap. A poca distància d'aquest indret, llits hospitalaris antics "de forja" són acumulats a diverses sales. Les lliteres que es destinen a molts de pacients no tenen la meitat de qualitat que aquestes, segons som informats. Per què no s'empren aquests llits, els quals es veuen a altres zones de l'hospital barrejats amb jaços? No ho sap ningú; com tampoc ningú no explica que s'ignori la legislació que obliga a posar portes als dormitoris i serveis. «Sense pany», se'ns diu, «però hi ha d'haver portes».

Llevar la brutor del Psquiàtric ha suposat ja el transport de 14 camions i almanco quatre contenidors. Salom explica que s'espera que aquesta xifra es duplicarà aviat, després d'observar els diferents espais. La reforma física del l'hospital haurà de preveure aquests espais que la Conselleria no amaga com «tudats»; reunir els diferents tallers i serveis, evitant la seva separació física, sembla una necessitat clara en un centre on l'espai és allò que mai no manca. 25.000 metres quadrats per a set pavellons semblen més que generosos; bona part d'aquest patrimoni (cedit al Consell Insular pel llegat Màdico, tot i que sigui el Govern l'actual gestor) és desaprofitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris