algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

L'arxiduc ens agermana amb les Eòlies

El Consell aprova l'establiment de vincles culturals i comercials amb l'arxipèlag italià

El Consell aprovà ahir, per unanimitat, l'agermanament de Mallorca amb les Eòlies, arxipèlag italià situat a la mar Tirrena i format per les illes Lipari, Vulcano, Stromboli, Panarea, Filicudi i Alicudi.

Amb motiu de la trobada a les Eòlies i posteriorment, a les Balears, de diferents personalitats de l'àmbit cultural i distints representants municipals d'aquestes illes italianes amb l'Associació Balear d'Amics de l'Arxiduc, es va prendre l'acord, complint una de les conclusions del congrés que es va celebrar, de proposar l'agermanament d'ambdós arxipèlags en el marc jurídic de la Unió Europea. Es volia, així, retre tribut a l'arxiduc Lluís Salvador per l'interès demostrat i els treballs realitzats en aquestes dues parts de la Mediterrània.

La raó de l'agermanament és recuperar els vincles que en el segle XIX va crear l'arxiduc Lluís Salvador entre ambdós arxipèlags. Lluís Salvador d'Àustria, resident i fill adoptiu de Mallorca, va fer servir les Illes Eòlies com a pont obligat entre les Balears i l'Europa continental, concretament quan volia tornar a la seva casa de Trieste. El resultat més immediat fou l'edició de les seves dues obres monumentals: els volums del Die Balearen (1869-1884) i els del Die Liparischen Insel (Les Lipari, 1893-1896).

Ambdues obres representen, amb la màxima fidelitat, tant el paisatge i els moviments artístics com la vida, els usos i els costums dels habitants dels dos conjunts d'illes. A l'obra Les Lipari, situades al nord de Sicília, l'arxiduc estableix semblances importants entre el paisatge i la cultura d'aquelles illes i les Balears: les vinyes, els figuerals, els boscs, la malvasia, la vida dels pagesos i dels pescadors, etc. A més, el model de la casa de s'Estaca, tan de moda ara gràcies al seu propietari actual, Michael Douglas, és una reproducció d'una casa liparenca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris