algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Un estudi revela una major esperança de vida de les espècies en reserves marines

Així ho demostra un cens poblacional de l'anfós en aigües de Cabrera i de Calvià

Cabrera és un exemple de reserva marina beneficiosa per a les espècies marines.
Així queda demostrat en un estudi sobre l'anfós realitzat en aigües del parc nacional de Cabrera i a les illes de Malgrat, a Calvià, on es revela que aquest peix creix més i té una major esperança de vida que en llocs no protegits gràcies a «l'efecte refugi» de la reserva marina, sobretot a poca fondària i en individus d'una gran mida.

L'objectiu de l'estudi, que ha estat realitzat pels biòlegs de l'Institut d'Estudis Avançats (Imedea), del CSIC"Centre d'Estudis Avançats de Blanes i de la Universitat de Bristol, ha estat mesurar les variacions en l'estructura poblacional de l'anfós (Epinephelus marginatus) al parc de Cabrera, després de la prohibició de les activitats pesqueres recreatives el 1991, especialment la submarina. Per aquest motiu es varen fer mostratges comparatius durant els anys 1993, 1994 i 1995 mitjançant censos visuals en dues fondàries (5-10 i 20-25 metres) en aigües protegides de Cabrera i a les illes de Malgrat, a Calvià, on la pesca professional i recretiva no està prohibida.

Entre els resultats destaca que la densitat mitjana d'anfosos va ser superior a Cabrera, però només en aigües superficials, en què les diferències foren de l'ordre de 6 a 1. «En canvi, en fondària la densitat se situà entre dos i quatre individus per 1.000 metres quadrats a cada zona, i no s'observaren diferències significatives entre Cabrera i Calvià», s'assegura a l'estudi.

Curiosament la relació d'aquesta espècie amb la fondària donà resultats inversos a cada àrea de l'estudi. Per una banda, a Cabrera «les majors densitats s'observaren en produnditats baixes d'entre 5 i 10 metres i a Calvià els anfosos foren més abundants en aigües profundes entre 20 i 25 metres». Els llocs amb major densitat mitjana d'anfosos foren de 7'2 per 1.000 metres quadrats a Cabrera i de 2'8 a Calvià.

La distribució de talles dels anfosos censats va ser més àmplia a Cabrera, on s'observaren peixos amb talles compreses entre 11 i 120 centímetres, mentre que a Calvià només s'observà un interval d'11 i 39 centímetres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris