algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
15°

Els mancorins fan festa grossa recordant els 75 anys d'independència del poble

Els mancorins fan festa grossa recordant els 75 anys d'independència del poble

Els mancorins feren festa grossa ahir per commemorar la celebració dels 75 anys d'independència municipal. La festa d'ahir fou senzilla i austera però molt sentida entre els veïns. A les tres en punt, hora en què es constituí el primer consistori mancorí, s'amollaren 75 coets, anunciant així el començament dels actes oficials. Poc després, les autoritats es concentraren a la plaça de l'Ajuntament. A més dels regidors mancorins hi assistiren els batles d'Escorca i Selva, Antoni Gómez i Joan Rotger.

En representació del Govern hi acudí el director general de planificació de la Conselleria d'Educació, el també mancorí Jaume Gual. En un curt passeig, les autoritats es dirigiren a Can Coleta, casa que acollí el primer Ajuntament. Allà es descobrí una placa commemorativa.

Després tothom retornà a la plaça on el batle, Bernadí Coll, féu un discurs en què tingué un especial record per a totes aquelles persones que es mogueren per aconseguir la autonomia de Mancor i totes aquelles que han ajudat a construir poble en aquests 75 anys. Tot seguit es procedí a llegir l'acta de constitució del primer Ajuntament.

No acabà aquí la cosa, ja que l'Ajuntament de Selva al qual pertangué Mancor durant 625 anys lliurà una còpia de l'acta consistorial que atorgava la independència als mancorins. Així facabaren els actes oficials que donaren pas a una mostra de balls folklòrics.

La jornada es tancà amb la celebració d'una missa a l'església parroquial que es dedicà a recordar tots els mancorins que han fet poble durant els darrers 75 anys.

Fou un 2 d'abril de l'any 1925 quan Mancor assolí la seva independència amb la constitució del primer Ajuntament que fou presidit per Salvador Beltran Gralla. El procés s'inicià un any abans gràcies al nou estatut municipal que el ministre Calvo Sotelo promulgà durant la dictadura de José Antonio Primo de Rivera.

Amb motiu de l'aprovació de la nova llei, el batle de Selva es desplaçà a Mancor per informar els veïns que podien demanar la seva segregació. El poble tenia llavors prop de 1.300 habitants.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris