algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

La campanya de vigilància d'incendis s'avança un mes per la situació d'alt risc

Medi Ambient està pendent de la meteorologia per incrementar els mitjans prevists

77832

Mallorca ja disposa d'un helicòpter permanent durant tot l'any i Menorca també tindrà el seu.

La Conselleria de Medi Ambient ha decidit avançar un mes la campanya de vigilància contra els incendis. Així ho ha manifestat a Diari de Balears el director general de Biodiversitat, Josep Manel Gómez, qui ha explicat que les Illes viuen actualment, igual que una bona part de la Mediterrània, una situació d'alt risc d'incendis, de la qual la sequera extrema i les altes temperatures per a l'època en són responsables. Aquest període d'alt risc es perllongarà des de l'estrenat abril fins a l'octubre. Normalment, el dispositiu de vigilància, consistent, bàsicament, en el control des de les torres situades en punts alts estratègics, s'iniciava a mitjans del mes de maig, però enguany serà a partir de la tercera setmana del present abril quan serà engegat.

Gómez ha indicat que «la campanya de prevenció d'incendis dura tot l'any, però, lògicament, els mitjans han de ser incrementats en l'època seca, la de major risc. En aquest sentit, hem aconseguit millores substancials. Ja disposam d'un helicòpter permanent, tot l'any, i ara hem incorporat un altre a Betlem, a Artà. A princi de maig disposarem de dos avions Dromadair, un amb base a Son Bonet i l'altra a sa Canova d'Artà. Durant l'estiu, el Ministeri de Medi Ambient aportarà un avió Canadair. A mitjans de maig, tindrem un avió gavina, de vigilància i observació. A més, Menorca també disposarà d'un helicòpter permanent. Pel que fa a Eivissa, des de mitjans de maig tindrà un Dromadair que posteriorment serà substituït per un Air Tractor».

Novetats

En definitiva, apunta Gómez, les principals novetats respecte de campanyes anteriors són «no limitar-nos a prendre mesures durant l'estiu, l'avançament de la vigilància i els helicòpters permanents per a Mallorca i Menorca. En el darrer cas, si es registren incendis simultanis, una illa no ha d'esperar que l'helicòpter acabi de treballar a l'altra». Quant a les torres de vigilància, el director general de Biodiversitat es mostra disposat a substituir-les en un termini de 4 o 5 anys. A més, Gómez afirmà que està negociant la utilització de pistes d'ultralleugers per a l'enlairament i aterratge d'avions Dromadair: «Aquesta darrera iniciativa té com a objectiu reduir al màxim el temps d'operativitat d'aquests avions, de tal manera que només tardin uns sis minuts des de la càrrega d'aigua fins a la descàrrega. Pel que fa als mitjans humans, s'incorporarà una brigada més a Mallorca».

Tot i les mesures enumerades, el director general de Biodiversitat afegeix que «haurem d'estar pendents de l'evolució de la meteorologia. Consideram que, ara per ara, els mitjans són prou suficients durant tot l'any, però si es registràs alguna situació greu, en principi podem disposar d'algun avió Canadair amb base a les comunitats autònomes més pròximes: Catalunya, País Valencià o, fins i tot, des d'Andalusia».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris