cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

La possessió de Santa Cirga, bressol del pare de les rondalles mallorquines

Antoni Maria Alcover va néixer a la finca l'any 1862 i hi visqué 15 anys

Situades entre la carretera de Portocristo i la de Son Carrió, s'eleven les antigues cases de Santa Cirga que ara formen part d'un conjunt residencial de nova planta, però que en el seu origen foren el bressol de l'il·lustre manacorí mossèn Antoni Maria Alcover. En efecte, l'any 1862 va néixer a les cases velles de l'emblemàtica possessió l'autor indiscutible de rondalles mallorquines, principal testimoni escrit de les tradicions populars.

Molt poc se sap del anys d'infància de mossèn Antoni Maria Alcover lligat a l'entorn privilegiat de Santa Cirga. No obstant això, fins als 15 anys va viure a la possessió i després es traslladà a Palma per fer els estudis eclesiàstics al seminari conciliar de Sant Pere.

Durant la seva infància i adolescència, els seus pares encomanaren la seva instrucció a un parent familiar. D'aquesta manera, el seu oncle Pere Josep Alcover li impartí les primeres lliçons de llatí i, sobretot, li ensenyà les primeres gloses mallorquines, no en va Pere Alcover era glosador.

En aquest sentit, diferents estudiosos de la figura d'Alcover coincideixen a afirmar que el glosador Pere Josep Alcover fou una de les persones que més seriosament influí en la carrera filològica del canonge de Santa Cirga.

El que està prou constatat és que de ben jove, mossèn Alcover, s'interessà per les contarelles que li anaven transmetent oralment totes aquelles persones que passaven per Santa Cirga i que avui en dia constitueixen un testimoni evident de la cultura i la manera de viure dels manacorins de l'època decimonònica. De fet, a les Rondaies mallorquines d'en Jordi des Racó, pseudònim que adoptà Alcover, s'evidencien llocs concrets de la contrada però sempre marcats d'un to irreal i fantasiós.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris