cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Cort demana 114 milions al Govern per a projectes de normalització lingüística

Tot i això, Palma es compromet a aportar el 80% de la quantitat pressupostada per fer el seu pla

El departament de Cultura de l'Ajuntament de Palma ha presentat un pla de normalització lingüística pressupostat en 114 milions de pessetes al Govern balear, per tal que una part d'aquest projecte pugui ser subvencionat a través del Pla de normalització lingüística per a les administracions locals que impulsa la Direcció General de Política Lingüística (l'antic Pla Pilot).

Cort està disposat a pagar el 80% dels cent catorze milions de pessetes del projecte, però vol que el Govern balear els doni molts més doblers que en anteriors edicions d'aquests ajuts. «De fet, el PSM està al capdavant d'aquesta Direcció General i ja ha demostrat nombroses vegades el seu interès per tal de potenciar aquestes polítiques», explicaren fonts del departament de Cultura de Cort, «per tant, allò normal és que ens donin molt més doblers que en anys anteriors».

El pla de Cort s'estructura en sis grans apartats: retolació, normalització interna, formació, publicacions i edicions de política lingüística i educatives, promoció de la lectura i foment de la llengua.

L'apartat de retolació se subdivideix en la retolació de les dependències municipals, especialment les oficines de Cort, l'edifici municipal de les Avingudes i el Quarter de Sant Ferran així també com els centres de les barriades; la retolació de carrers del nucli urbà i de les poblacions que componen el municipi; i els senyals de trànsit que contenen text escrit. El pressupost és de 8 milions.

Normalització interna comprèn els escrits i impresos "inclou el cost dels fulls amb capçalera municipal, els impresos que es posen a disposició dels ciutadans a les oficines municipals i els documents que s'hi adrecen" i el servei d'assessorament lingüístic, format per tres tècnics als quals s'ha de pagar el sou i les despeses de funcionament del servei. El pressupost és de 38 milions.

L'apartat de formació engloba els cursos de català per a funcionaris que es fan dins l'horari laboral i que s'imparteixen a través d'un conveni amb l'Institut Balear d'Administració Pública i els cursos de català per a adults impartits a les barriades. Costa 24 milions.

Pel que fa a publicacions, el pla de normalització recull l'edició del CD Recull de Cançons d'Hivern; l'edició de materials didàctics; i l'edició d'opuscles de la col·lecció Eines Administratives. El pressupost és de 3.400.000 pessetes.

La promoció de la lectura inclou la mostra de literatura jove, un programa destinat a editar els millors relats i poemes d'una mostra de literatura convocada entre els joves de Palma; l'edició de materials de promoció de la lectura; els cicles d'activitats infantils i per a adults per promocionar la lectura a la xarxa de biblioteques de l'Ajuntament i la compra de llibres en català. Tot això ascendeix a un total de 7'5 milions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris