algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

El creixement de l'economia illenca es mantindrà en el 6% al llarg del 2000

Sa Nostra diu al Govern que la desacceleració del PIB serà d'aquí a uns 6 o 8 anys

L'augment del Producte Interior Brut (PIB) de les Balears, prevista per a l'any 2000, es calcula que se situarà entre el 5'5 i 6% "pròxima a la d'enguany: superior al 6%", segons anuncià el director de l'Obra Social i Cultural de la Caixa de les Balears, Miquel Alenyà.

El procés de desacceleració econòmica demanada des del Govern de Progrés, que vol que el creixement del PIB illenc oscil·li entre el 2'5 i 3%, no serà possible fins d'aquí a uns «6 o 8 anys». Aquest interval de temps és necessari per plantejar «estratègies intermèdies» que facin possible «reduir les taxes actuals de creixement econòmic, que a hores d'ara presenta forts processos d'inèrcia, i així arribar a la sostenibilitat, sense perdre l'ànim pel camí», remarcà Alenyà, després que el presdient de Sa Nostra, Miquel Capellà, persentàs l'Informe Econòmic i Social de les Illes Balears 1998.

El departament d'Estudis Econòmics i Socials de Sa Nostra preveu que es tancarà l'exercici de l'any vinent amb una pujada del PIB al voltant del 5'5-6%. Aquestes previsions d'alt creixement assoliran la seva màxima el primer trimestre "de gener a març", ja que s'espera un increment del 7%, mentre que en el quart trimestre "d'octubre a desembre" el ritme de l'economia baixarà dos punts i se siturà en el 5%.

El sector de la construcció i del turisme continuaran movent a l'alça els engranatges econòmics de les Balears. La construcció iniciarà el 2000 amb una taxa de creixement del 12% i finalitzarà l'any amb la meitat d'aquest rendiment, un 6% "«evidenciant un alentiment al llarg de l'any", que donarà lloc a una mitjana anual del 8-9%. La causa que provocarà aquest «fort dinamisme», aclarí Alenyà, serà «la gran demanda d'habitatges, a un ritme superior a l'oferta».

Pel que fa al turisme, el nombre de pernoctacions en el decurs de l'any vinent creixeran un 7%. Al llarg de la temporada baixa i mitjana es registraran «notables augments», mentre que a la temporada alta es donarà una pujada «molt lleugerà», que no quantificà en ambdós casos l'economista Miquel Alenyà. Aquest alts rendiments econòmics en el ram turístic durà implícit que «les inversions dels hotelers balears a l'exterior continuaran amb el mateix volum d'importància». A més, Alenyà destacà que les incursions mercantils hoteleres a Llatinoamèrica seran «igual de sòlides» que fins al moment i es realitzan amb «les mateixes ganes», la qual cosa donarà peu a un alt rendiment productiu, superior a les efectuades per altres comunitats autònomes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris